open-navfaktor-logo
search
Simbolika cvijeća
Ljubičasti cvjetovi su simbol sreće, a žuti laži i obmane
Ljiljani su cvijeće nevinosti, nedirnute ljepote i duhovne ljubavi
05.11.2018. u 19:20
get url
text

Darivanje cvijeća uvijek nosi određenu simboliku, a zavisno od boje i vrste cvijeća ta simbolika može biti različita.Tako je crvena ruža oduvijek bila simbol strasne, bezuslovne ljubavi, a simbol nevinosti, povjerenja i doživotne ljubavi bijela ruža.

Buket žutih ruža se poklanja kao izraz iskrenog prijateljstva, dok je samo jedna žuta ruža simbol ljubomore.

Orhideje su cvijeće karakteristično po svojoj raskošnoj ljepoti i jedinstvenim kombinacijama boja i takođe su cvijeće kome se svaka žena jako obraduje. One su daruju kao znak ljubavi, plodnosti, posebnosti, romantike, ljepote, erotike i žudnje za intimom.

Ljiljani su cvijeće nevinosti, nedirnute ljepote i duhovne ljubavi. Cvjetovi ljubičaste boje simbolišu sreću, dok su žuti simbol laži i obmane. Mimoze označavaju suptilne misli i nježna osjećanja, poštovanje, srdačnost i spokoj. Ako su zlatnožute boje, onda simbolišu moć i raskoš. Kamelije crvene boje poklanjaju muškarci koji žele da im žena uzvrati ljubav. Gerberi, bez obzira na boju cvijeta, uvijek imaju jednako značenje: "Moj život je ljepši sa tobom“. Gardenija je simbol tajne ljubavi, azeleja je cvijeće prve ljubavi, jasmin ukazuje na odanost, a ciklama se daruje u znak pomirenja i iskrenih osjećanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.