Četvrtak, 13.08.2020.

Nezaboravni pohod

Ljubitelji prirode uživali u ljepotama Bjelašnice

FOTO: FENA

Oko 200 zaljubljenika prirode različite starosne dobi i kondicije prošli su grebenom Bjelašnice u projektu koji za cilj ima promovirati ljepote i potencijale te planine.

Pohod je počeo iz Babinog Dola, a u pratnji vodiča sudionici su išli stazom do najvišeg vrha Bjelašnice - Opservatorij (2.067 m.n.v.), potom do vrha Mala Vlahinja (2.054 m.n.v.).

Vrijeme je prvog dana vikenda bilo pogodno za hodanje po prirodi, iskustva sudionika pozitivna, a za neke od njih bio je to prvi pohod u planinu.

Organizator je Inicijativa za Bjelašnicu i Igman, koja za cilj ima promoviranje potencijala tih planina posebno unapređenje kvalitete Ski centra Bjelašnica i Igman.

KJKP ZOI ‘84 omogućio je sudionicima besplatnu vožnju šestosjedom, uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Predstavnica Inicijative za Bjelašnicu i Igman, Alma Kovačević-Kantardžić, kazala je da od početka prošle godine rade na promociji ljetnog i zimskog turizma na te dvije planine, a već imaju određenih rezultata.

Kako je istakla, članovi te inicijative različitih su profila i stručnosti te umnogome mogu pomoći u toj oblasti.

Do sada su tako, primjera radi, dali konstruktivne prijedloge za unapređenje stanja na olimpijskim planinama, te organizirali akciju čišćenja Bjelašnice.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcij[email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh