open-navfaktor-logo
search
Sportski kalendar
Ljubitelji sporta u 2020. godini doći će na svoje: Ovo su događaji koji nas čekaju
Neposredno prije starta Evropskog prvenstva u fudbalu i Copa Americe, na stadionu Ataturk u Istanbulu će 30. maja biti odigrano finale Lige prvaka
01.01.2020. u 18:15
get url
text

Godina koja je pred nama donosi niz vrhunskih sportskih događaja. U 2020. na Evropskom prvenstvu gledat ćemo rukometne Zmajeve, u baražu za EURO fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, košarkaška reprezentacija BiH počinje kvalifikacije za Eurobasket, a na Olimpijadi u Japanu bodrit ćemo Amela Tuku.

Rukometni EURO otvara se u januaru. Domaćini će od 9. do 26. januara biti Austrija, Norveška i Danska. Na turniru će prvi put u historiji igrati i selekcija Bosne i Hercegovine. Zmajevi su smješteni u grupu s domaćinom Norveškom, zatim moćnom Francuskom i Portugalom. Utakmice grupe D igraju se u Trondheimu, a izabranici Bilala Šumana prvi će put na parket 10. januara, a protivnik je tim Norveške.

Početak godine donosi i start nove teniske sezone. Prvi Grand slam, odnosno Australian Open igra se u Melbourneu od 20. januara do 2. februara. Nadamo se da ćemo na glavnom turniru gledati i nekog bh. tenisera.

U februaru će na iskušenju biti i muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine. Kreću kvalifikacije za Eurobasket 2021. Tim Vedrana Bosnića 21. februara gostuje kod Latvije, a tri dana kasnije dočekuje Grčku. Osim ove dvije selekcije, u grupi sa Bosnom i Hercegovinom nalazi se i Bugarska.

Fudbalska A reprezentacija BiH predvođena novim selektorom Duškom Bajevićem će protiv Sjeverne Irske igrati u polufinalu Lige nacija. Meč je na programu 26. marta na Bilinom polju, a ukoliko se naš tim plasira u finale, za protivnika će imati pobjednika para Slovačka - Republika Irska (31. mart), također na domaćem terenu.

Ako bh. tim slavi u oba meča, prvi put u historiji će sudjelovati na Evropskom fudbalskom prvenstvu. EURO 2020 igra se od 12. juna do 12. jula 2020. godine u 12 evropskih gradova i 12 država.

Bosna i Hercegovina bi u slučaju plasmana igrala u grupi E sa Španijom, Poljskom i Švedskom. Susreti ove grupe igrat će se u Bilbau (Španija) i Dublinu (Republika Irska).

Dok se u Evropi bude vodila bitka za najbolji tim Starog kontinenta, u isto vrijeme će početi i borba za prevlast u Južnoj Americi. U terminu od 12. juna do 12. jula na rasporedu je Copa America.

Neposredno prije starta Evropskog prvenstva u fudbalu i Copa Americe, na stadionu Ataturk u Istanbulu će 30. maja biti odigrano finale Lige prvaka.

Vrhunske sportske događaje u 2020. godine začinit će Ljetne Olimpijske igre, koje se održavaju u Japanu od 24. jula do 9. augusta. U centru pažnje bh. sportske javnosti će biti najbolji atletičar iz Bosne i Hercegovine Amel Tuka, čiji cilj je olimpijska medalja.

Poslije Olimpijade, Japan će biti domaćin i Paraolompijskih igara, gdje će borbu za medalju voditi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Paraolimpijske igre održavaju se od 25. augusta do 9. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.