Loš obrazovni sistem: Poslodavci predviđaju da će morati uvoziti radnu snagu u BiH

objavljeno: 12.06.2018. u 15:30

U Bosni i Hercegovini poslodavci će biti prisiljeni da uvoze radnu snagu, jer se i nakon visokoškolskog obrazovanja stvaraju kadrovi koji nisu spremni za tržište rada.

To je jedan od zaključaka okruglog stola na kojem su predstavnici privatnih kompanija govorili o stručnom osposobljavanju u funkciji zapošljavanja.

- Tokom tri mjeseca osposobili smo za rad CNC operatere te su jučer počeli raditi samostalno. Takav radnik nije skup. To je put kako doći do kvalitetnog radnika. Zato trebamo razgovarati o dualnom obrazovanju - rekao je generalni direktor kompanije “Inside by Ećo“ Suhad Ećo.

Također, predstavljajući dosadašnja iskustva u obučavanju i zapošljavanju, kaže da se mali broj ljudi prijavi na obuke koje su plaćene. Tako je, naprimjer, najteže bilo naći trenere za CNC mašine. 

Na okruglom stolu ekspert iz polja razvoja i zapošljavanja Jasmin Porobić ukazao na sporost adaptacije uposlenika, koja bez obzira na stepen obrazovanja, traje oko šest mjeseci.  

Zbog uočenih problema u toku je projekt “Jačanje prakse obrazovanja u BiH-uvođenje dualnog sistema“, koji su pokrenuli Fondacija Hastor i Asa Prevent Grupacija u okviru programa Prilika Plus.

- Svi se moramo intenzivije uključiti u realizaciju obuka - poručio je program menadžer u Prevent Grupaciji i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin.

On je predstavio iskustva u području neformalnog obrazovanja, gdje će navedenim projektom biti obuhvaćeno 550 nezaposlenih mladih osoba kroz kvalitetne programe obuke.

U sferi formalnog obrazovanja izvršit će se revidiranje nastavnih planova i programa za praktičnu obuku, koja ne odgovara zahtjevima industrije, te će pomoći u poboljšanju vještina 18 nastavnika i 15 mentora u kompanijama putem stručnih treninga, a sve u cilju poboljšanja vještina ukupno 375 učenika.

U našoj zemlji projekt će biti proveden na deset lokacij -, od visokorazvijenih do nerazvijenih - povezivajući regije u industrijski ekosistem, rečeno je na okruglom stolu koji je održan u ASA Prevent Grupaciji.