open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Logoraši pozvali Tubina da mu pokažu šehidska mezarja i grobnice u Prijedoru
Zastupnik Milan Tubin na jučerašnjoj sjednici NSRS-a uvrijedio i omalovažavao sve civilne žrtve Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora
01.11.2019. u 15:28
get url
text

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini – Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka uputio je danas otvoreno pismo Milanu Tubinu, zastupniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Reakcija logoraša uslijedila je nakon što je on na jučerašnjoj sjednici NSRS-a, u okviru diskusije  tokom Izvještaja o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, uvrijedio i omalovažavao sve civilne žrtve Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora, poredeći njihovo stradanje sa stradanjima uniformisanih i naoružanih vojnika. Kako navode logoraši, Tubin je iznio niz netačnih podataka kojima je javnost u Prijedoru i RS-u pokušao dovesti u zabludu.

- Kazali ste da se "u Prijedor vratilo više od 50 posto stanovništva a da u Sarajevu od prijeratnih 159.000 Srba danas živi samo 4.000." U Prijedoru je 1991. godine živjelo 55.667  Bošnjaka i Hrvata, a danas njihov ukupan broj je blizu 6.000, znači nešto više od 9 posto. U Sarajevu je po popisu 1991. godine živjelo 157.143 Srba (ne 159.000 kako ste naveli), a po popisu iz 2013. godine živi ih 13.300 ( ne 4.000 kako ste naveli) – navedeno je u pismu.  

Osvrnuli su se i na Tubinovu izjavu da je "u Sarajevu ubijeno 2.000 žena i djece". Podsjećaju da je Centar za istraživanje rata i ratnih zločina Vlade RS-a objavio podatak da je u 66 općina u BiH smrtno stradalo 373 djece i 1.644 žena srpske nacionalnosti.

-  Svojom izjavom da je u Sudu BiH "moguće da dva čovjeka optuže nekog Srbina iz Prijedora i da se optužnica podigne" iznijeli ste jednu neistinu koja nema veze sa realnošću. Nikada Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu protiv bilo koga samo na osnovu izjava dva čovjeka, a pogotovo Sud BiH nije osudio nekoga iz Prijedora na osnovu izjava dva čovjeka. Da ta praksa postoji, za ratne zločine u Prijedoru bi do danas bilo osuđeno vjerovatno blizo 200 ratnih zločinaca, a ne samo njih oko 60. I nemojte ratne zločince skrivati iza naroda i govoriti "da Sud svojim presudama poništava ono što je narod radio". Niti jedan narod kao narod nije ratni zločinac već su to pojedinci, odnosno grupe koje pripadaju određenom narodu – navedeno je u pismu Tubinu.

Osvrnuli su se i na stvaranje RS-a, o čemu je Tubin, također, govorio.  

- Kažete i da ste "ponosni na ono što ste uradili, što ste stvorili Republiku Srpsku", a niste naveli kako ste to uradili. Samo u Prijedoru stvorena je progonom više od 50.000 Bošnjaka i Hrvata, ubistvom 3.176 do sada registrovanih ubijenih civila, zatvaranjem u logore više od 40.000 Bošnjaka i Hrvata, Prijedor je grad presuđenih logora Omarska, Keraterm, Trnopolje i četrdesetak mjesta zatočenja, grad 256 ubijenih žena i 102 djece, grad sa skoro 500 lokacija na kojima su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih civila, grad sa najvećom otkrivenom masovnom grobnicom Tomašicom i grad u kom i danas u naselju Rizvanovići se vrše ekshumacije ubijenih civila... Nemate na šta biti ponosni – kaže se u pismu kojeg potpisuje Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza.

Na kraju, on je pozvao Tubina mu pokažu šehidska mezarja, masovne grobnice i trenutnu ekshumaciju u Rizvanovićima.

- Neka Vam oni ispričaju priču o stvaranju RS-a u Prijedoru i djela onih koje Vi želite da zaštitite i da im pomognete – zaključuje se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.