open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajica
Lojo: Nadam se da ćemo u Japanu nastupiti u najjačem sastavu
Žensku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine idućeg mjeseca u japanskoj Osaki očekuje kvalifikacioni turnir za plasman na Svjetsko prvenstvo.
21.01.2022. u 17:13
get url
text

Reprezentacija BiH nalazi se u grupi sa selekcijama Japana, Kanade i Bjelorusije.

Selektor BiH Goran Lojo u izjavi za Fenu ističe da ovoga puta selekcija BiH neće imati klasično okupljanje, već će 6. februara odletjeti u Osaku gdje će do prve utakmice odraditi nekoliko treninga. 

- Prva utakmica na programu je 10. februara protiv Bjelorusije, slijedi dan odmora, a onda 12. februara igramo protiv Kanade, a dan kasnije protiv domaćina, reprezentacije Japana. Sve reprezentacije visoko kotiraju na Fiba World ranking listi. Kanada je 4., Japan 8., a Bjerolusija 11. ekipa svijeta, dok smo mi tek 27. Naravno, to ne znači mnogo, jer smo na Evropskom prvenstvu bili totalni autsajderi, a završili smo kao 5. najbolja reprezentacija Evrope - izjavio je Lojo.

Selektor BiH se nada da će njegova ekipa u Japanu biti kompletna i u najjačem mogućem sastavu, a mnogo toga ovisi od situacije s pandemijom koronavirusa. Lojo računa da će u Osaki moći računati i na "perjanice" bh. tima, Maricu Gajić, koja se oporavila od teške povrede i jednu od najboljih igračica svijeta, Jonquel Jones. 

- Sazreli smo kao tim, igramo zaista odlično i dokazali smo to ponovo u novembru još jednom pobjedom protiv velikog favorita - Belgije, u okviru novog ciklusa kvalifikacija za EP 2023. Što se tiče same grupe u Osaki, Japan ima blagu prednost kao domaćin i reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama bila srebrena. Kanada i Bjelorusija su također veoma kvalitetne reprezentacije sa nekolicinom izvrsnih igračica. Mi idemo utakmicu po utakmicu i daćemo sve od sebe da još jedanput pomjerimo granice i uspijemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo prvi put u historiji bh. košarke - dodao je Lojo.

Selektor BiH će spisak od 12 igračica koje će putovati u Japan objaviti nekoliko dana pred polazak.

Reprezentacija BiH u prvom kolu 10. februara igrat će protiv Bjelorusije od 16 sati po lokalnom vremenu (8 ujutro po našem vremenu). Dva dana kasnije, Zmajice će odmjeriti snage sa Kanadom (15 sati po lokalnom, 7 ujutro po našem), a protiv domaće selekcije igrat će 13. februara (18 sati, 10 ujutro po našem vremenu).

Plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se igra u Australiji tokom septembra, osigurat će tri najbolje plasirane ekipe iz grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.