open-navfaktor-logo
search
Italija
Lombardija uvodi strožije mjere nakon najvećeg dnevnog porasta broja umrlih
Italijanska regija Lombardija uvela je strože mjere u naporima da obuzda širenje koronavirusa.
22.03.2020. u 10:47
get url
text

Prema novim pravilima objavljenim u subotu navečer, sportske i fizičke aktivnosti na otvorenom, čak i indvidualne, postaju zabranjene. Korištenje automata za prodaju je također zabranjeno, piše BBC.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je Italija prijavila skoro 800 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u subotu, a ukupan broj umrlih se popeo na 4.825 - najveća stopa smrtnosti od Covid-19 na svijetu. Lombardija je najteže pogođena regija u zemlji gdje je 3.095 osoba umrlo od posljedica pandemije.

Predsjednik regije Attilio Fontana najavio je nove mjere u saopćenju iz svog ureda. Preduzeća i drugi poslovni objekti moraju obustaviti poslovne aktivnosti, ali u ovo ne spadaju "esencijalni" lanci snabdijevanja. Svi građevinski radovi će biti obustavljeni osim onih na bolnicama, cestama i željeznicama.

Pijace i tržnice na otvorenom također moraju obustaviti poslovne aktivnosti. Diljem Italije se Covidom-19 zarazilo 53.578 osoba, a oko šest hiljada ljudi se oporavilo. Lombardija je u izolaciji od 8. marta, a vlada se nada da će se u toj regiji prvo popraviti situacija.

U subotu, italijanski premijer Giuseppe Conte naredio je zatvaranje svih "ne-esencijalnih" radnji u toj zemlji. Međutim, nije specificirao koje se radnje smatraju esencijalnim. 

Supermarketi, apoteke, pošte i banke će ostati otvorene, a javni prevoz će nastaviti raditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.