open-navfaktor-logo
search
Nije prvi slučaj
Londonski policajac optužen za silovanje
Tužilaštvo Velike Britanije ovlastilo je lokalnu policiju da podigne optužnicu protiv jednog policajca londonske policije zbog silovanja.
04.10.2021. u 16:19
get url
text

Vijest dolazi mjesec dana nakon navodnog napada 4. septembra. Policajac, David Carrick (46) trebao bi se u ponedjeljak pojaviti pred sudom pred sudom u Hatfieldu, prema tužilaštvu.

Policija je u saopćenju navela da je suspendovala Carricka u subotu, istog dana kada ga je uhapsila policijska služba Hertfordshire. Također je rečeno da čeka ishod krivičnog postupka.

- Duboko sam zabrinuta što sam danas čula vijest da je službenik Komande parlamentarne i diplomatske zaštite Met-a uhapšen i sada optužen za ovo teško djelo. Uvjerena sam da će i javnost biti jako zabrinuta - rekla je povjerenica Cressida Dick.

Dodala je da krivični postupak sada mora ići svojim tokom, tako da u ovoj fazi ne može više komentirati, piše CNN

Objava optužbe za silovanje dolazi samo tri dana nakon što je drugi policajac iz Met-a, 48-godišnji Wayne Couzens, osuđen na doživotni zatvor bez uvjetnog otpusta zbog otmice, silovanja i ubistva Sarah Everard 3. marta, što je izazvalo bijes i nacionalnu debatu o nasilju nad ženama.

Londonska metropolitanska policija suočila se s hrpom kritika zbog svojih postupaka u danima nakon nestanka Everardove.

Policijski regulator, Nezavisni ured za policijsko ponašanje (IOPC), istražuje je li Met adekvatno reagirao na najmanje dva izvještaja o incidentima povezanim s Couzensom, koji je otpušten iz policije u julu, nekoliko dana nakon što se izjasnio da je kriv za otmicu, silovanje i ubistvo Sarah Everard.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.