Košarkaškoj superzvijezdi i njegovoj 13-godišnjoj kćerki bit će odana počast javnim memorijalom u dvorani u kojoj je Bryant igrao za Los Angeles Lakerse.

Kobe i Gianna Bryant poginuli su zajedno sa još sedam osoba 26. januara u helikopterskoj nesreći nedaleko od Los Angelesa.

Očekuje se da će prisustvovati Bryantova porodica, desetine sportskih velikana i mnoge važne ličnosti iz Kobejovog života. Staples Centar je rasprodan za memorijal. Novac zarađen od prodaje ulaznica namijenjen je Sportskoj fondaciji Mamba i Mambacita, koja podržava sportske programe za mlade u neprimijećenim zajednicama i podučava sportu djevojke i žene.

Bryant je u Lakersima proveo cijelu 20-godišnju NBA karijeru, uključujući i 17 sezona u Staples Centru, koji su otvoreni 1999. godine. Pod svodom Staples Centra obješena su dva Bryantova dresa sa brojem osam i 24. Bryant je sa LA Lakersima osvojio pet NBA prstenova, a dva puta je proglašen za MVP-a finalne serije.

Uz to je na NBA All-star utakmicama nastupio čak 18 puta. Sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država osvojio je dva olimpijska zlata.