open-navfaktor-logo
search
Cijena i do 600 dolara
Lov na morske pse glavna je atrakcija među ribarima u Somaliji
Lov na morske pse najveća je atrakcija među ribarima u Somaliji, pa je na plažama u glavnom gradu Mogadishuu čest prizor da mladići na ramenima nose trofejne ulove duge i po nekoliko metara.
27.11.2022. u 13:19
get url
text

{$galerijaFotografija}

Vode Somalije dom su za nekoliko hiljada vrsta riba, a ribari najčešće love tunu, skušu i morskog psa, ali i ostale vrste i morske plodove koje potom prodaju na pijacama poput Hamarweyne.

Mladi ribar Ahmed Liban, noseći pozamašnog morskog psa na ramenima, kazao je da je ta vrsta skuplja od ostalih i da je i zato atraktivna za lov.

- Svaki dan sam na moru i ovaj posao radim već pet godina. Tako odgajam svoju djecu - kazao je Liban.

Navodeći da cijene morskog psa variraju od 300 do 600 dolara, ovisno o veličini, Liban je rekao da svako jutro u cik zore čamcem ide u ribolov u nadi da će imati šta pokazati i ponuditi kupcima, ali i znatiželjnim turistima koji na plažama čekaju povratak ribara.

Nakon Madagaskara, Somalija ima najdužu obalu u Africi i u njenim vodama love ribari iz više država.

Izbijanjem građanskog rata 1990-tih, obale Somalije preplavili su strani ribarski brodovi, uključujući i one iz Italije, Japana, Indije, Portugala i Kine.

Somalija je i danas poprište duboke političke i sigurnosne krize, što je jedan od glavnih razloga da ne uspijeva iskoristiti sve resurse koje joj nude bogate vode Indijskog okeana, Crvenog mora, kao i rijeka Jubba i Shabel. Nova dimenzija krize u Somaliji su i ekstremne suše koje su posljedica klimatskih promjena.

Lov na morske pse u Somaliji - 27. 11. 2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.