open-navfaktor-logo
search
Kraj bogate karijere
Lov na šesti prsten: Posljednja sezona Mikea Krzyzewskog dobija svoj završni čin
Jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena Mike Krzyzewski završit će izuzetno bogatu karijeru ovog vikenda
02.04.2022. u 12:01
get url
text

Svoju odluku, legendarni "Coach K" saopćio je u junu prošle godine, neposredno prije početka 42. sezone na klupi Dukea.

Krzyzewski je na kormilo Blue Devilsa došao davne 1980. godine i malo ko je mogao pretpostaviti kakvu karijeru će napraviti. U prilog mu nisu išle katastrofalne prve tri sezone zbog kojih su mnogi navijači tražili njegovu smjenu. Ipak, rukovodstvo Dukea je vjerovalo da je upravo "Coach K" pravi izbor i potvrdu toga su dobili 1986. godine kada je odveo ekipu do velikog finala NCAA turnira gdje su u neizvjesnoj završnici izgubili od Louisvillea.

U naredne četiri godine, Duke je još tri puta igrao na final fouru, međutim, prva titula je došla tek 1991. godine. Ključna je bila pobjeda u polufinalu protiv UNLV-a koji ih je pregazio u finalu godinu ranije.

Naoštreni prvom titulom u historiji koledža, Blue Devilsi su naredne sezone bili još bolji. U regularnom dijelu su poraženi samo dva puta u 36 mečeva, da bi na NCAA turniru poznatijem i kao March Madness ponovo otišli do kraja i odbranili titulu pobjedom protiv Michigana u finalu.

Zahvaljujući Krzyzewskom, Duke se u tom periodu etablirao kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji košarkaški program u državi i iz prosjeka u kojem je tavorio postao je poželjna destinacija za sve mlade košarkaše.

Od tada, pa do danas, Duke je još tri puta uspio da osvoji March Madness (2001, 2010 i 2015), te je Krzyzewski postao drugi najuspješniji trener u historiji koledž košarke sa pet šampionskih prstena. Jedini koji ima više od njega je John Wooden koji je 10 puta bio prvak sa UCLA u periodu od 1964. do 1975. godine kada ovaj program nije imao konkurenciju.

Iako ne drži rekord po broju osvojenih NCAA titula, "Coach K" je prvi u mnogim drugim kategorijama. Pobijedio je na najviše utakmica (skoro 200 više od drugoplasiranog Jima Boehima) u regularnoj sezoni, čak 42 igrača Dukea su draftovana u prvoj rundi, a ima najviše vođenih i dobijenih mečeva na završnom NCAA turniru. Ovogodišnji nastup na March Madnessu je 35. po redu za Krzyzweskog, još jedna stavka u kojoj je prvi. Za nabrojati sve lične rekorde i one sa Dukeom bili bi potrebni sati i sati, a skoro svi poznavaoci ove igre će se složiti da je "Coach K" najbolji trener u historiji koledž košarke.

Također, Krzyzewski je najuspješniji selektor u historiji Sjedinjenih Američkih Država. Predvodio ih je od 2005. do 2016. godine i osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, a tome je dodao dva osvojena Svjetska prvenstva (2010. i 2014). 89 puta je predvodio Ameriku kao njen selektor i upisao je 88 pobjeda. Jedini poraz je doživio na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u polufinalu od Grčke.

NCAA turnir se smatra jednim od najtežih turnira u svijetu sporta za osvojiti. Danas, na njemu učestvuje 68 najboljih koledž programa koji svoje mjesto izbore zahvaljujući rezultatima iz regularnog dijela sezone, a s obzirom da se igra po nokaut sistemu, potrebno je pobijediti šest uzastopnih mečeva da bi se stiglo do trofeja.

U svojoj posljednjoj sezoni, Krzyzewski je ponovo uspio da dovede Duke do final foura na NCAA turniru po čemu je postao rekoder. Ovo mu je 13. plasman među "najbolje četiri" ekipe, ostavivši iza sebe ranije pomenutog Woodena koji je UCLA vodio 12 puta do same završnice.

Ono što je interesantno, Duke će u polufinalu koje je na programu u subotu veče igrati protiv North Caroline. Rivalitet između ova dva koledža je najveći u čitavoj Americi. Kada su ove dvije ekipe igrale prije mjesec dana u Durhamu posljednji meč u regularnom dijelu sezone, svi su vjerovali da je to posljednja utakmica "Coacha K" protiv Tar Heelsa. Prosječna cijena ulaznice je bila šest hiljada dolara, što je više od prosječne cijene jedne karte za nedavno održani SuperBowl koji je ubjedljivo najveći sportski događaj u Americi.

Duke Blue Devilsi i North Carolina Tar Heelsi su međusobno igrali 257 puta. Tar Heelsi su pobijedili u pomenutom meču 5. marta ove godine i vode 142-115 u ukupnom skoru. Skoro svake godine, najmanje jedan od dva velika rivala je u užoj konkurenciji za osvajanje NCAA titule, međutim na March Madnessu za 102 godine rivaliteta nikada nisu igrali međusobno.

258. okršaj bit će prvi na završnom NCAA turniru. U posljednjoj godini Mikea Krzyzewskog na klupi Dukea. Slučajnost? Možemo to i tako nazvati.

Svo poštovanje NBA finalu i svim košarkaškim spektaklima koji nas očekuju, ali duel Blue Devilsa i Tar Heelsa bit će najveći košarkaški događaj u Americi u 2022. godini. Veći i od finala koje slijedi dva dana kasnije u kojem će pobjednik ovog meča igrati protiv boljeg iz duela Kansas-Villanova.
Ovo će biti prvi nastup za Duke na final fouru još od 2015. godine kada su osvojili posljednji naslov. Mali je broj onih koji su vjerovali da će se Krzyzewski oprostiti od košarke na taj način, a još manje je onih koji bi se kladili na Dukeovu titulu u junu prošle godine kada je "Coach K" objavio da ide u penziju po okončanju takmičarske godine.

Kladionica Meridian je jedina u regionu koja u svojoj ponudi ima opciju klađenja na pobjednika NCAA turnira, a kvota na trijumf Dukea je 2.53! U pomenutoj kladionici se možete kladiti i na MVP-a March Madnessa gdje kvota na prvog favorita i mladu zvijezdu Dukea Paola Banchera čak 3.75.

Ukoliko "Coach K" zaista osvoji svoj šesti šampionski naslov u posljednjoj trenerskoj sezoni, to će biti još jedan veliki podvig o kojem će se pričati u narednim decenijama. A sudbina je baš željela da na tom putu budu "omraženi" Tar Heelsi jer kako drugačije opisati da se dva najveća rivala nikada nisu srela na March Madnessu za 102 godine koliko rivalstvo traje.

Kako god se final four završi, Mike Krzyzweski u penziju ide kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji košarkaški trener u historiji ove igre. Duke nikada nije napustio, iako su manje-više sve NBA franšize bar jednom pokušale da ga namame silnim milionima. Ostao je imun na bogate ponude Los Angeles Lakersa, Boston Celticsa, Philadelphia 76ersa i mnogih drugih.

Polufinale između Blue Devilsa i Tar Heelsa je zakazano za subotu veče, odnosno 2.50h ujutru u nedjelju po našem vremenu. Spektakl koji se ne smije propustiti!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.