open-navfaktor-logo
search
20 miliona razloga
Lova do krova: Koliko bi zaradili Zmajevi plasmanom na SP u Katar?
Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine počinju danas, a takmičenje će otvoriti Turska i Nizozemska, koje će od 18 sati igrati meč 1. kola grupe G.
24.03.2021. u 12:03
get url
text

VEZANI TEKST - Zmajevi na TV ekranima: Ko prenosi utakmicu Finska - BiH

Nagradni fond na predstojećem Svjetskom prvenstvu iznosit će oko 700 miliona dolara, što je 22 posto više u odnosu na Mundijal u Rusiji.

Fudbalska A reprezentacija BiH kvalifikacije otvara večeras na gostovanju kod Finske u Helsinkiju, a naš tim je u teškoj situaciji i male su šanse da će izboriti plasman na SP.

A, ukoliko se čudo, ipak, dogodi, Fudbalski savez BiH će inkasirati 12 miliona dolara (oko 20 miliona KM). Svaka reprezentacija će za plasman na SP dobiti 10 miliona dolara, plus dva miliona bonusa za pripreme. Da ne bude zabune, ovo je nagrada samo od FIFA-e, a odlazak na SP donosi još mnoge benifite i još mnogo novca...

Plasman u osminu finala donosi još dva miliona, u četvrtfinala dodatnih šest miliona.

Ulazak u polufinale vrijedan je 25 miliona dolara, treće mjesto 30, finale 40, a naslov prvaka 50 miliona dolara.

VEZANI TEKST - Zmajevi iz Helsinkija kreću u pohod na Mundijal u Kataru

Dakle, pobjednik SP-a zaradit će 50 miliona dolara, dok su primjerice Francuzi prije dvije godine zaradili 38 miliona dolara, a Njemačka nakon slavlja u Brazilu 2014. godine dobila je 35 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina će u kvalifikacijama igrati u grupi D sa Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom.

Na Svjetsko prvenstvo ide 10 najbolje plasiranih selekcija iz svake grupe, a još tri pozicije iz Evrope bit će popunjenje kroz baraž u kojem će se nadmetati deset najbolje drugoplasiranih timova iz svake grupe, te još dvije reprezentacije iz Lige nacija. Kvalifikacije se igraju do novembra ove godine.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.