open-navfaktor-logo
search
Spursi u finalu
Lucas Moura hat-trickom upropastio najljepšu priču Lige prvaka
U finalu Lige prvaka za ovu sezonu igrat će Liverpool i Tottenham nakon pobjede Spursa u gostima kod Ajaxa s 2:3
08.05.2019. u 23:01
get url
text

Fudbaleri Ajaxa u revanšu polufinala Lige prvaka poraženi su od Tottenhama s 2:3,  nakon što su imali dva gola prednosti poslije prvih 45 minuta, pa ćemo tako u finalu gledati dva engleska kluba, Liverpool i Tottenham.

Utakmica u kojoj su Spursi bili u lovu za jednim golom zaostatka, nakon poraza od 0:1 u prvom susretu, počela je idealno, ali za domaćina. Tim koji je svojim sjajnim igrama dao poseban šmek ovoj sezoni Lige prvaka, u kojoj je na putu do polufinala eliminisao Real Madrid i Juventu,s do vodstva je stigao u petoj minuti. Lasse Schone je ubacio iz kornera, a najviši u skoku bio je Matthijs de Ligt i matirao Huga Llorisa.

Ajax je dominirao prvim dijelom susreta, a terensku dominaciju krunisao je u 35. minuti. Hakim Ziyech majstorski je pogodio poslije dodavanja srbijanskog reprezentativca Dušana Tadića.

Poslije prvog poluvremena činilo se da je pitanje pobjednika i drugog finaliste ovosezonskog izdanja Lige prvaka riješeno, no poslije svega 14 minuta igre u drugom dijelu na semaforu Johan Cruijff Arene stajalo je 2:2.

Spursi su u drugom poluvremenu krenuli na sve ili ništa. Mauricio Pochettino je u igru uveo Llorentea umjesto Wanyame, no nije Španac bio taj koji je bio zaslužan za brzo izjednačenje gostiju. Ta uloga pripala je Lucasu Mouri. Brazilac je u 55. minuti pogodio nakon asistencije Dele Allija, ustvari bila je to lopta koja je do veznjaka Spursa dospjela nakon što je njegov suigrač nije uspio iskontrolisati.

Samo četiri minute kasnije uslijedio je pravi šok za domaće. Iako je Onana odličnom intervencijom prethodno spasio svoju mrežu, njegova odbrana nije uspjela izbaciti odbijenu loptu, a Moura je to iskoristio i pogodio za izjednačenje. Bio je to hladan tuš za veliku većinu na stadionu u Amsterdamu, ali i velika nada da gosti u preostalih više od 30 minuta mogu do gola koji će ih odvesti u finale, na megdan Liverpoolu.

Dva brza gola "sasjekla" su fudbalere Ajaxa, pa igra holandskog tima nije bila ni približna onoj iz prvih 45 minuta. Tottenham je bio taj koji je diktirao i napadao, no i Kopljanici su vrebali svoju šansu ne bi li postigli još jedan pogodak kojim bi sebi značajno olakšali situaciju. U 79. minuti nisu ni imali sreće kada je stativa spasila Spurse i spriječila drugi pogodak Ziyecha večeras.

U posljednjih nekoliko minuta utakmice viđena je totalna ofanziva Tottenhama, no Onana je odlično reagovao u 88. minuti, da bi nekoliko trenutaka kasnije Son žestoko šutirao iskosa s lijeve strane, ali neprecizno.

U trećoj minuti sudijske nadoknade Ziyech je imao priliku da riješi sve, ali je njegov udarac zaustavio Lloris, kazna je stigla u posljednjim trenucima meča.

Posljednje sekunde meča odlučile su drugog finalistu ovosezonskog izdanja Lige prvaka, a trećim golom večeras Lucas Moura Spurse je odveo u finale Lige prvaka na megdan Liverpoolu koje se igra 1. juna u Madridu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.