Ludnica u Egiptu: Hiljade navijača na treningu finaliste Lige prvaka

Objavljeno: 01.11.17 u 15:06

Egipćani obožavaju fudbal i on je odavno sport broj jedan u državi. A trenutno u ovoj zemlji vlada prava fudbalska euforija.

Reprezentacija je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine, na Mundijalu će biti prvi put nakon 1990. godine, a Al Ahly igra u finalu afričke Lige prvaka.

I to s ozbiljnim izgledima za osvajanje trofeja. U prvoj utakmici odigrali su 1:1 na svom terenu protiv marokanske ekipe Wydad Casablance, a revanš se se igra u subotu.

Kako bi motivisali svoje igrače vodstvo kluba odlučilo je otvoriti trening za javnost. Mislili su da će doći nekoliko hiljada navijača, ali su se grdno prevarili jer je došlo više od deset puta nego što su planirali, piše Goal.

Navijači nisu dugo ostalo na tribinama i vrlo brzo su se preselili na teren. More navijača u crvenim dresovima prekrilo je teren, pa su fudbaleri Al Ahlyja otkazali trening.

Igračima je ipak bilo drago jer su ponovo dobili potvrdu kakvu vojsku navijača imaju. A i šefovi su dobili što su htjeli, jer veću motivaciju za svoje fudbalere nisu mogli očekivati.

Al Ahly je jedan od najuspješnijih afričkih klubova. Ligu prvaka su osvojili osam puta, najviše od afričkih ekipa, a još dva puta su bili u finalu. Zadnje dvije titule uzeli su 2012. i 2013. godine.

Uz to su 39 puta osvajali državno prvenstvo i 36 kupova, a za armiju navijača izgrađen je stadion u Kairu za 75.000 ljudi.