open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji problem
Lukavac: Lakše do statusa grada, nego do pitke vode za građane
Lukavac je na korak od toga da postane grad jer preostalo je samo da zakon o proglašenju usvoji Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a više od 40 hiljada građana već 15 godina nema pitku vodu.
06.01.2022. u 07:59
get url
text

Jedna od opcija za rješenje problema je sporazum po kojem bi tuzlanski Vodovod i kanalizacija (ViK) prodavao viškove pitke vode za snabdijevanje građana Lukavca. Drugoročno, najbolja opcija je da Lukavac izgradi postrojenje za prečišćavanje vode.

Izvorište Toplica

Voda za Lukavac isporučivana bi sa sa izvorišta Toplica u Živinicama, koje po dogovoru iz bivše Jugoslavije imaju pravo koristiti Tuzla, Lukavac i Živinice. Lukavac s izvorišta Toplica ima pravo na 50 sekundnih litara vode, Tuzla 105, a Živinice 45. Problem za građane nastupio je kada je Lukavac svojih 50 sekundnih litara, u vrijeme načelnika Dževada Mujkića, ustupio Tuzli za naknadu od 200 hiljada KM godišnje, a Lukavčani su dobili tehničku vodu iz Koksare, koja nije za piće.

- Ja bih sad potpisao da plaćamo tuzlanskom vodovodu cijenu koju su oni nama plaćali za 50 sekundnih litara, uz povećanje u koje je je ukalkulirano povećanje cijene struje koje se najavljuje. Međutim, nama tih 50 sekundnih litara nije dovoljno, ostatak bismo morali dokupiti, to bi bila neka potpuno druga cijena - kaže načelnik Lukavca Edin Delić.

Zbog toga načelnik Delić smatra da je dugoročno najbolje rješenje za Lukavac postrojenje za prečišćavanje vode.

- Mi ćemo prve korake na projektu postrojenja za prečišćavanje vode pokrenuti već ovog mjeseca. Ne bih spekulirao koliko će trajati, ali na osnovi iskustva drugih, minimum su tri godine, ali mnogo faktora tu određuje dinamiku - navodi Delić.

Cijena struje

Direktor ViK-a Tuzla Aid Berbić smatra da je najveća prepreka za dogovor, nepoznanica u vezi s cijenom struje za privredu.

- Još nismo potpisali ugovor jer ne znamo cijenu struje, a ona je veoma bitan faktor u formiranju cijene. Dakle, ne znamo našu proizvodnu cijenu vode, bez da znamo koliko će dugoročno iznosti cijena struje - navodi Berbić.

Tuzlanski ViK godišnje za struju plaća 1,8 miliona KM, dodaje Berbić, a po cijeni koju je ranije dostavila Elektroprivreda BiH plaćali bi 4,5 miliona.

- Parlament FBiH je rekao da povećanje cijene ne može biti veće od 20 posto i čekamo da se očituje Elektroprivreda BiH. Kada budemo znali tačno povećanje, odredit ćemo i cijenu za Lukavac - navodi Berbić.

Pitanje je dana kada će Lukavac i zvanično dobiti status grada, a u ovom momentu, nezahvalno je prognozirati kada će za njegove građane iz česmi poteći pitka voda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.