Lutnjista i gitarista Edin Karamazov nastupio pred sarajevskom publikom

Objavljeno: 16.05.17 u 13:36

U okviru 23. izdanja Sarajevskih večeri muzike (SVEM) sarajevskoj publici predstavio se bosanskohercegovački lutnjista i gitarista Edin Karamazov, koji je odsvirao djela Johanna Sebastiana Bacha (na lutnji) i Stevea Reicha (na električnoj gitari).

Karamazov: Ponovo oduševio Sarajlije
Karamazov: Ponovo oduševio Sarajlije

Interpretiranjem čuvene Bachove Svite br.1 u G duru u originalnoj verziji za violončelo započeo je koncert, a posebno upečatljivo bilo je izvođenje Partite br. 2 u D molu i njenog posljednjeg stava Ciaccona originalno napisanih za violinu.

Ovdje je Karamazov pokazao veliko umijeće u vođenju fraza, te zadržavanju harmonijski značajnih i upečatljivih momenata djela. Koncert je zaključen djelom Electric Counterpoint minimalističkog kompozitora Stevea Reicha za traku i električnu gitaru, saopćeno je danas.

Naredni koncert 23. SVEM-a bit će upriličen u srijedu, 17. maja u Vijećnici, na kojem će nastupiti Kvartet saksofona Papandopulo iz Hrvatske, a ulaz na koncert je besplatan dok se ulaznice mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu, saopćeno je iz NPS.