open-navfaktor-logo
search
Najviši standardi
Maarif Schools of Sarajevo digitalizovano i interaktivno radno okruženje kao temelj uspješne obrazovne priče
Maarif Schools of Sarajevo obrazovna je ustanova koju je osnovala Turska fondacija Maarif kao jedini zvanični predstavnik obrazovanja Republike Turske izvan njenih granica.
11.06.2021. u 13:17
get url
text
Mariff škola

Sa svojom obrazovnom misijom Fondacija djeluje u 44 zemlje svijeta, kroz 357 obrazovnih institucija i sa više od 45.000 učenika. Od 2018. godine Maarif Schools of Sarajevo dio su ove velike obrazovne porodice i ponosni sljedbenik filozofije Maarifovog obrazovnog djelovanja čiji je primarni cilj odgajanje dobrih ljudi i obrazovanje učenika po najvišim i najsavremenijim standardima.

{$galerijaFotografija}

Kampus Maarif Schools of Sarajevo smješten je u prelijepom prirodnom ambijentu na Mojmilu. U sklopu  školskog centra realizira se odgojno-obrazovni proces za predškolski, osnovni i srednjoškolski nivo obrazovanja.

IT izborno područje – obrazovanje za budućnost 

Od školske 2020/2021. godine u gimnaziji Maarif postoji izborno područje – Informacione tehnologije (IT). Ovo izborno područje značajna je novina u sferi klasičnog gimnazijskog obrazovanja. Osim kvalitetnog teorijskog znanja ovo izborno područje nudi i praktična znanja koja će učenici moći primijeniti već po završetku srednje škole. Sa IT izbornim područjem u gimnaziji mlade osobe su na korak bliže do građenja uspješne karijere za najtraženije poslove na tržištu rada.

U Maarif Schools of Sarajevo budući srednjoškolci imaju priliku da upišu i izborno područje – Opća gimnazija, te tako prošire lepezu izbora za nastavak visokoškolskog obrazovanja u BiH, ali i na prestižnim turskim univerzitetima.

Osim redovnih časova predviđenih nastavnim planom i programom Kantona Sarajevo, naši gimnazijalci uživaju podršku obrazovanju kroz Maarif klubove robotike, programiranja, kodiranja, 3D dizajna te dodatne vannastavne aktivnosti kao što su Maarif Design, Maarif language, Maarif art i Maarif sport.

Međunarodni Diploma program – vrata u svijet

International Baccalaureate Diploma Programme ili Međunarodni Diploma Program osnovan je u Ženevi 1968. godine s ciljem da učenicima koji žele studirati van granica svoje zemlje pruži međunarodno priznatu kvalifikaciju za upis na fakultet. Cilj programa je da se učenicima ponude vrijednosti i mogućnosti koje će im omogućiti da razviju zdravo rasuđivanje, donose pametne odluke i razviju poštovanje prema ostalim ljudima, kako u lokalnoj tako i u globanoj zajednici. Program podučava učenike vještinama i načinima razmišljanja neophodnim za uspjeh u visokom obrazovanju i prilikom zaposlenja. Naša škola je kandidat za IB Diploma program. Očekujemo da se do kraja ove školske godine uspješno okonča proces autorizacije kako bi od 2021/22. školske godine primili svoje prve učenike u okviru ovog programa. 

Prijemni ispit prilika za dodatne bodove 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je za 2021/22. školsku godinu je donijelo Kriterije za prijem učenika u prvi razred srednjih škola, a na osnovu kojih je omogućeno učenicima da na prijemnom ispitu za upis u Gimnaziju Maarif osvoje dodatne bodove. Bodovi osvojeni na prijemnom ispitu zbrajaju se sa bodovima općeg uspjeha učenika iz prethodnih razreda, te uspjeha iz predmeta važnih za upis u gimnaziju. Prijemni ispit se sastoji iz dva dijela, pisanje eseja na bosanskom jeziku i izrada zadataka iz engleskog jezika, informatike i logike. Ispit će biti održan 9. i 23. juna u prostorijama Maarif Schools of Sarajevo.

Cjelodnevni programski sadržaj i za naše osnovce

Osnovna škola Maarif realizuje nastavni proces na principu cjelodnevnog boravka učenika u školi i sadrži četiri nastavna programa. Redovna nastava se odvija po Nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo. Maarifov program podrazumijeva izvođenje nastave iz prirodne grupe predmeta na engleskom jeziku, te dodatne časove iz turskog i engleskog jezika. Maarif Klub je najzanimljiviji dio nastavnog procesa, a čine ga brojni edukativni sadržaji iz svijeta informatike, umjetnosti i sporta. Četvrta komponenta obrazovnog modela je Maarif Support. Ovaj program podrazumijeva podršku u učenju i pomoć pri izradi zadaće.  

Kabineti u kojima učenici rade i uče opremljeni su po najsavremenijim standardima, a individualni pristup garant je dobre analize i usmjeravanja prema izraženim afinitetima.

U sklopu paketa obrazovnih usluga učenici dobijaju dvije uniforme, dva dnevna obroka u školskom restoranu, knjige za turski i engleski jezik, te osiguranje od nesretnog slučaja. 

Sretno djetinjstvo u vrtiću Maarif

Sretno i zadovoljno dijete osnovna je komponenta zdravog odrastanja. Djeca u Maaarif Kindergarten pored cjelovitog razvojnog programa usvajaju znanja putem dodatnih specijaliziranih aktivnosti. One su osmišljene tako da prate djecu i njihove afinitete putem različitih sadržaja. Oslanjajući se na činjenicu koliko je prirodno okruženje podsticajno za dječiji zdrav rast i razvoj, vrtić Maarif raspolaže vanjskim prostorom sa kvalitetnim materijalnim okruženjem u kojem djeca svakodnevno provode aktivnosti na otvorenom. Unutrašnji prostor vrtića nadilazi pedagoške standarde prostornosti, dok se broj djece u odgojnim grupama zadržava na optimumu. Prostor je osvijetljen prirodnom svjetlošću, a kompletan inventar izrađen je od prirodnih materijala. Vrtić posjeduje zasebne prostorije za učenje, prostore za igru, kino salu, trpezarije, te odvojene spavaonice za svaku odgojnu grupu. Ishrana je bazirana na svježim i zdravim namirnicama uz ravnopravnu zastupljenost, a  radi pravilnog balansa ishrane djeteta u razvoju. 

Za više informacija možete pozvati na broj telefona 033/257-267 ili 062/271-004.

Budite dio naše obrazovne priče. Maarif Schools of Sarajevo – korak dalje u obrazovanju.

Maarif Schools of Sarajevo, 11.06.2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.