open-navfaktor-logo
search
Francuski predsjednik
Macron: Brexit signalizira potrebu za reformom u Evropskoj uniji
Smatra kako je dogovor postignut zahvaljujući velikom radu i nizu rundi pregovora koje i dalje traju
25.11.2018. u 14:45
get url
text
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao je dogovor o Brexitu, odnosno izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije (EU) kojeg su u nedjelju usvojili lideri 27 zemalja članica Unije.

"Vjerujem da je dogovor, koji je postignut kao rezultat izbora britanskih državljana, dobar i podržavam ga", rekao je Macron u Briselu.

Smatra kako je dogovor postignut zahvaljujući velikom radu i nizu rundi pregovora koje i dalje traju.

"Apsolutno je jasno da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti igrati važnu ulogu", kazao je Macron komentirajući odnose između Londona i Brisela nakon Brexita.

Smatra kako Brexit signalizira potrebu za reformom u Evropskoj uniji.

Dvadeset i sedam članica EU usvojilo je u nedjelju dogovor o povlačenju i političku deklaraciju koja određuje odnose Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst dogovora o povlačenju kojeg su sastavili pregovarači Evrpske unije i Velike Britanije trebao bi donijeti pravnu jasnost o svim pitanjima koja će se pojaviti nakon Brexita.

Dokument o političkoj deklaraciji će biti smjernica za odnose koji će u budućnosti biti uspostavljeni između Velike Britanije i Evropske unije.

Dokument o Brexitu od 585 stranica trebaju usvojiti i Evropski parlament i Parlament Velike Britanije.

Velika Britanija je na referendumu održanom 23. juna 2016. godine donijela odluku o napuštanju Evropske unije, popularno nazvanom Brexitu. Velika Britanija će Evropsku uniju zvanično napustiti 29. marta 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.