Macron imenovao Vladu: U kabinetu 11 žena i 11 muškaraca, među kojima TV voditelj

Objavljeno: 17.05.17 u 16:49

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je ministre u svojoj prvoj Vladi, nakon što je prije dva dana za premijera odredio Edouarda Phillipea. Najviše pažnje izazvalo je imenovanje konzervativnog političara Brune La Mairea za ministra finansija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron  FOTO: EPA
Francuski predsjednik Emmanuel Macron FOTO: EPA

U srijedu je imenovanje 22 ministara u kabinetu potvrdio Alexis Kohler, novi generalni sekretar predsjednika Macrona u Jelisejskoj palati. U kabinetu se našlo 11 žena i isto toliko muškaraca na ministarskim funkcijama.

Za ministra vanjskih poslova imenovan je Le Drian, koji je u mandatu predsjednika Francoisa Hollandea obavljao funkciju ministra odbrane i bio je jedan od najpopularnijih političara socijalističke vlade. Macronova ministrica odbrane bit će proevropska centristička političarka Sylvie Goulard, koja je član Evropskog parlamenta od 2009. godine.

Za francuskog ministra finansija imenovan je Le Maire, inače član Republikanske partije. On je u vrijeme predsjednika Nicolasa Sarkozyja bio ministar poljoprivrede. Njegovo imenovanje u Vladu ocjenjuje se kao signal desničarskim glasačima uoči junskih parlamentarnih izbora.

Gerard Collomb, 69-godišnji socijalista, imenovan je za ministra unutrašnjih poslova.

Ostale pozicije u Vladi popunjene su ministrima iz civilnog društva, među kojima je i Nicolas Hulot, poznati televizijski voditelj koji je imenovan za ministra tranzicije okoliša.

Nova vlada Francuske već bi sutra trebala održati prvu sjednicu kojom će predsjedavati predsjednik Macron. Imenovani kabinet će vršiti izvršnu vlast do parlamentarnih izbora koji će biti održani 11. juna.