Macron objavio plan za rješavanje socijalnih problema francuskih predgrađa

Objavljeno: 15.11.17 u 08:52

Predsjednik Emmanuel Macron obznanio je sinoć novi plan kojim bi se pokušali riješiti socijalni problemi francuskih predgrađa.

Macron: Otvoreno progovorio onome što su znali i njegovi prethodnici
Macron: Otvoreno progovorio onome što su znali i njegovi prethodnici

U nastupu na francuskoj televiziji Macron je rekao kako se tim planom također želi spriječiti islamistička radikalizacija mladih koji žive u problematičnim prigradskim kvartovima.

Francuski predsjednik kazao je kako se ljude u rubnim četvrtima gradova uspijeva radikalizirati vrlo često i zato što država nema nikakvih drugih solucija koje bi im ponudila.

- Radikalizacija je izborila mjesto za sebe, dok je istodobno republika abdicirala od svog - kazao je Macron, izloživši osnovne zamisli plana s kojim će u detalje izići u februaru, prenosi Hina.

U sklopu plana kojim bi se pomoglo prevenirati radikalizaciju mladih zamišljeno je da se pruži potpora preduzećima koja će nezaposlenima iz siromašnih predgrađa davati ugovore na puno radno vrijeme, a s diskriminacijom na poslu obračunavat će se žešće i dosljednije.

Macron je stavio na stranu 10 milijardi eura kako bi se popravilo stanje u predgrađima. Također je najavio duže radno vrijeme biblioteka te veću finansijsku potporu samohranim roditeljima kao i poboljšanu zdravstvenu zaštitu.

Problemi koji najviše muče francuske rubne gradske dijelove su siromaštvo, nezaposlenost i godinama ograničene životne šanse te su u Francuskoj jedna od glavnih društvenih tema.

Macron je u vezi s tim nedavno govorio o "getoizaciji nekih gradskih dijelova".

Razne francuske vlade pokušavale su tokom godina riješiti socijalne probleme predgrađa, dajući im milijarde eura.

Ovaj problem doživio je vrhunac 2005. kada je došlo do masovnih protesta u ovim kvartovima i kada je spaljeno na hiljade automobila.