open-navfaktor-logo
search
Završen samit G7
Macron priželjkuje razgovor Trumpa i Rouhanija
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao kako narednih sedmica priželjkuje sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Irana Hassana Rouhanija
26.08.2019. u 19:02
get url
text

U francuskom gradu Biarritzu u ponedjeljak je posljednjim sastancima završen samit G7 na kojem su se vodile žustre rasprave o najvažnijim globalnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao kako narednih sedmica priželjkuje sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Irana Hassana Rouhanija.

-Osigurali smo uvjete da se održi sastanak te da bude postignut sporazum - rekao je Macron novinarima nakon trećeg i posljednjeg dana samita.

Istakao je da su na početku samita postojala mnogo očekivanja, napominjući kako ipak postoji određeno jedinstvo među liderima.

-Složili smo se da Iran treba da ispuni svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma. Iran nikada ne bi trebao imati nuklearno oružje i ne bi trebao prijetiti stabilnosti regije - rekao je Macron.

Izjavio je da je jutros telefonom razgovarao sa Ruhanijem koji mu je tom prilikom kazao da je spreman na sastanak sa svakim političkim liderom sve dok je to u interesu njegove zemlje.

Macron je naglasio kako je na samitu iskazana snažna zajednička volja za promjenom pravila u oblasti trgovine, istakavši da je vrlo bitno da se postigne trgovinski sporazum između Kine i SAD-a.

Samit lidera sedam najrazvijenijih zemalja svijeta je održan pod izuzetno jakim mjerama sigurnosti. Na mjerama sigurnosti bilo je angažirano oko 13.200 policajaca i 450 vatrogasaca. Tokom prvog dana samita uhapšeno je 68 osoba, a jučer još 19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.