open-navfaktor-logo
search
Okom statistike
Mađarska slavila rekordnu pobjedu, Klose najbolji strijelac
Za osam dana u Kataru će početi Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje se općenito smatra jednim od najpraćenijih sportskih takmičenja na svijetu, a tim povodom se valja prisjetiti najvećih pobjeda koje su svojevremeno slavne selekcije Mađarske i Jugoslavije ostvarile sa po devet golova razlike, javlja Anadolu Agency (AA).
13.11.2022. u 11:45
get url
text

Među statistikama mundijala koji se igraju od 1930. godine je i podatak da je Mađarska 1954. godine na prvenstvu u Švicarskoj u grupnoj fazi deklasirala selekciju Južne Koreje s rekordnih 9:0. Legenda mađarskog i evropskog fudbala Ferenc Puskas bio je dvostruki strijelac u toj pobjedi.

Veliku pobjedu s identičnim rezultatom 9:0 slavila je i selekcija Jugoslavije koja je to ostvarila u meču protiv Zaira na mundijalu u Zapadnoj Njemačkoj 1974. godine. Zair je tada bio jedini predstavnik Afrike na smotri najboljih reprezentacija svijeta.

Mađari su se u historiju mundijala upisali i 1982. godine godine kada su na Svjetskom prvenstvu u Španiji deklasirali selekciju El Salvadora sa 10:1.

- Najstariji i najmlađi igrač na mundijalima -

Egipatski golman Essam el-Hadary nadmašio je kolumbijskog kolegu Faryda Mondragona kao najstariji igrač na svjetskim prvenstvima.

El-Hadary je u dobi od 45 godina i 161 dana nastupio na meču Egipta i Saudijske Arabije prije četiri godine u Rusiji i tako je nadmašio Mondragona koji je imao 43 godine i tri dana kada je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

Norman Whiteside iz Sjeverne Irske najmlađi je fudbaler koji je ikada zaigrao na svjetskim prvenstvima. On je debitirao u meču protiv Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1982. godine sa svega 17 godina i 40 dana.

Kamerunska fudbalska zvijezda Samuel Eto'o je sa 17 godina, tri mjeseca i sedam dana kada je na SP 1998. godine u Francuskoj nastupio u meču protiv Italije i po tome je drugi najmlađi fudbaler u historiji mundijala.

- Brazil neprikosnoven sa pet titula prvaka –

Brazil je najuspješnija reprezentacija na FIFA svjetskim prvenstvima sa pet osvojenih titula prvaka i to 1958, 1962, 1970, 1994. i 2002. godine.

Još jedan fascinantan podatak je da je Brazil i jedina reprezentacija koja je igrala na svim mundijalima, njih 21, koliko je odigrano od 1930. godine.

Nakon Brazila, na listi najuspješnijih slijede Njemačka i Italija sa po četiri osvojene titule prvaka.

- Klose najbolji golgeter mundijala -

Njemački fudbaler Miroslav Klose najbolji je strijelac te selekcije u historiji sa postignutim 71 golom na svim takmičenjima. Ujedno, Klose je i najbolji strijelac svjetskih prvenstava jer je na četiri mundijala postigao ukupno 16 golova na 24 utakmice.

Drugi na listi najboljih strijelaca svjetskih prvenstava je Brazilac Ronaldo sa 15, a zatim Nijemac Gerd Muller koji je sakupio 14 golova na SP-u.

- Sve spremno za show u Kataru –

Svjetsko prvenstvo 2022. godine igrat će se od 20. novembra do 18. decembra u Kataru.

Prvenstvo će biti otvoreno mečem između Katara i Ekvadora na stadionu Al Bayt u Dohi.

Katar je prva arapska zemlja koja je domaćin svjetskog prvenstva, a najvjerovatnije će to biti i najskuplji mundijal s obzirom na novac koji je uložen u njegovu pripremu.

Ukupno 32 reprezentacije će se boriti za osvajanje trofeja fudbalskog svetog grala, popularne Zlatne boginje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.