open-navfaktor-logo
search
Ranije inicijative propale
Magazinović skuplja potpise za ukidanje PDV-a na hranu, partnerski SNSD još nema stav hoće li to podržati
Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, pozvao je sve zastupnike u bh. Parlamentu da potpišu dopune zakona o PDV-u, kojim se hrana donirana javnim kuhinjama oslobađa poreza i da zastupnici na taj način budu njegovi predlagači.
17.05.2023. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - Delegati SNSD-a i HDZ-a definitivno odbili ukidanje akciza na gorivo i nultu stopu PDV-a

Usvajanje ovog zakonskog rješenja uveliko će ovisiti i o podršci partnera "Trojke", SNSD-a i HDZ-a, koji su svojim ranijim glasanjima oborili, između ostalog, uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice i privremeno ukidanje akciza na naftu.

Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a, kazala je da nema potrebe da potpisuju prijedlog dopuna zakona o PDV-u koje je pripremio Magazinović.

- Magazinović je jedan od najaktivnijih zastupnika i s njim imamo dobru saradnju. Kada dopune zakona budu dostavljene u parlamentarnu proceduru, mi ćemo o tome razgovarati i kao klub zauzeti stav. Neozbiljno je da sada govorimo hoćemo li podržati – rekla je Vulić.

Dodala je da nema potrebe za tim da potpisom podrže prijedlog zakona i budu njegovi predlagači.

- To je njegov (Magazinovićev) stav i ideja. Nema smisla da mi kupimo poene – rekla je Vulić.

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a Predrag Kožul nije odgovorio da li će oni staviti svoj potpis na prijedlog ovog zakona.

O ukidanju PDV-a na doniranu hranu govori se duže vrijeme i u samoj Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, ali i nevladinim organizacijama. Podaci govore da se godišnje uništi oko 130 miliona KM vrijedne hrane jer se više isplati uništiti je nego donirati.

Magazinović je pokrenuo ovo pitanje pa je i prošle godine najavio da će svim zastupnicima dostaviti prijedlog dopuna zakona. Prijedlog im je, kako je naveo Magazinović, dostavio početkom marta, a u nedjelju se oglasio saopćenjem za javnost u kojem je pozvao zastupnike da tokom ove sedmice stave svoj potpis i budu predlagači tog zakona "kako bi na ovom pitanju pokazali saradnju i solidarnost predstavnika građana".

VEZANI TEKST - Novi zakon urađen prije skoro godinu, gdje je zapelo oslobađanje od PDV-a hrane koja se donira...

S obzirom na vrijeme kada su dobili prijedlog, moglo bi se zaključiti da su zastupnici imali dovoljno vremena da utvrde da li će ga podržati ili ne. 

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, kazao je da će principijelno podržati sve prijedloge zakona koji su od interesa za građane BiH i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

- Sugerisao bih predlagaču ili predlagačima da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u usaglase unutar parlamentarne većine i sa Vijećem ministara BiH, posebno sa HDZ-om i SNSD-om, da se ne ponovi situacija kao sa Zakonom o izmjenama Zakona o plaćama u institucijama BiH, kada su zastupnici "Trojke" navodno prevareni. Podržali su budžet za 2023. bez garancija da će u Domu naroda biti podržan Zakon o izmjenama Zakona o plaćama. Ipak, jasno je da je "Trojka" omogućila HDZ-u i SNSD-u da odlučuju koji se zakoni mogu usvojiti u državnom parlamentu, te sve svoje inicijative trebaju i usaglasiti sa zastupnicima i delegatima tih stranaka – stava je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.