Magla i poledica na putevima u BiH

objavljeno: 12.01.2018. u 08:09

Zbog magle smanjena je vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove, javlja Anadolu Agency (AA).  

Izdvajaju se putni pravci Čevljanovići-Dolovi, Konjic-Mostar, Kiseljak-Kaonik-Vitez kao i putevi na širem području Goražda i Bihaća.

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a na mjestimičnu poledicu upozorava se na putnom pravcu Bugojno- Koprivnica- Kupreška vrata.

Zbog niskih temperatura, poledica je moguća i na ostalim putevima u planinskim predjelima, a pažnja se skreće i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) navode da su sitniji odroni zemlje ili kamenja učestali na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na polaganju kablova na magistralnom putu M-17 Konjic-Jablanica (tunel Lendava-motel Lendava) mehanizacija će zauzeti jednu traku (od postojeće tri), tako da će vozila saobraćati usporeno.

Povremene obustave saobraćaja mogu se očekivati od 08 do 15 sati na magistralnom putu M-18 kod mjesta Olovske Luke, a razlog su radovi na deminiranju terena.

Zbog urušavanja potpornog zida jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.