open-navfaktor-logo
search
Provokacije iz Beograda
Mahmutović: Gojković je trebala biti osuđena za ratne zločine zajedno sa Šešeljem
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović kazao je da izjava srbijanske ministrice kulture i informisanja Maje Gojković da na području BiH djeluju ogranci ISIL-a pokazuje da ova ratna saradnica Vojislava Šešelja još slijedi njegove ideje.
29.06.2021. u 13:31
get url
text

Prema njegovim riječima, Maja Gojković je skinula četničku šubaru, ali očigledno još slijedi četničke ideje svog mentora – ratnog zločinca Šešelja.

- Pred Nirnberškim tribunalom za širenje genocidne mržnje prema Jevrejima osuđen je Julius Streicher, urednik nacističkog glasila Der Stürmer, a da je pravda u potpunosti realizirana, nakon rata u BiH, nema sumnje da bi i Maja Gojković, kao saradnica časopisa Velika Srbija i aktivistica Šešeljeve radikalne stranke, trebala biti osuđena za učešće u projektu širenja mržnje prema Bošnjacima, koje je na kraju dovelo do genocida u Srebrenici - navodi Mahmutović.

Smatra da su njene izjave o ISIL-u u Bosni i Hercegovine identične izjavama koje je osuđeni ratni zločinac Milan Gvero davao u danima, uoči genocida u Srebrenici, a u kojima je tvrdio da su Srebreničani zapravo islamski fundamentalisti.

Haški tribunal je ove propagandne aktivnosti ocijenio kao dio Gverinog učešća u genocidnom poduhvatu, a očigledno je ista retorika Maje Gojković u službi inspiracije novog nasilja protiv Bošnjaka.

- Njene laži niko ozbiljan u svijetu neće prihvatiti, što pokazuje i činjenica da je američki državni sekretar Anthony Blinken pohvalio Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv ISIL-a, ali izjava srbijanske ministarice kulture važna je jer otkriva njene prave namjere prema Bošnjacima, što zaslužuje adekvatan politički odgovor i odnos prema njoj - zaključio je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.