open-navfaktor-logo
search
Zajedničko saopćenje
Mahmutović i Grabus o Svjetskom danu vjerskih sloboda: Njegujmo mir, međusobno poštovanje i toleranciju
Povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović i predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, uputili su čestitke poglavarima vjerskih zajednica i svim vjerskim službenicima i vjernicima u BiH.
15.01.2023. u 09:34
get url
text

- U većini zemalja svijeta 15. januar je općeprihvaćen dan za obilježavanje vjerskih sloboda. Obilježavanje ovog dana je prilika da se u Bosni i Hercegovini još jednom naglasi značaj tolerancije kao snažnog uporišta prevladavanja svih vidova netrpeljivosti u svakom, a naročito našem multietničkom društvu. Vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini su oduvijek činile naše veliko kulturno i duhovno bogatstvo koje je privelegija i svakim našim gestom moramo paziti kako ne bismo povrijedili onog drugog, koji jeste potvrda i nas samih - naveli su Mahmutović i Grabus.

Oni su istakli da Ustav BiH osigurava slobodu religije, a Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica koji je donesen 2004. godine garantira vjerske slobode i jednakosti u pravima i obavezama svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH, bez ikakve diskriminacije i to je cilj koji trebamo do kraja ostvariti.

Dodaju da se u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima navodi da "svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere, to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugim, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem bogoslužjem i obredima".

- Bosna i Hercegovina je osigurala kontinuitet pravnog lica Katoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Jevrejskoj zajednici BiH, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravnog lica i garantira im pravo da slobodno uređuju vlastitu organizaciju, uz puno poštivanje prava na slobodu savjesti i vjere - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH aktivno uključeno u provođenje posebnih sporazuma sa vjerskim zajednicama u BiH, koji dodatno garantuju punu vjersku slobodu muslimanima, katolicima, pravoslavnim i jevrejskim vjernicima i "ostaje nam da u narednom periodu završimo zaključivanje sporazuma i sa Islamskom zajednicom u BiH".

- Svjetski dan vjerskih sloboda prilika je da sve nas podsjetimo na milione ljudi koji su stradali i stradavaju zbog svojih vjerskih uvjerenja, zato, uz želje za dobro zdravlje i sreću svih vas naših sugrađana – njegujmo mir, međusobno poštovanje i toleranciju, jer s tim vrijednostima gradimo vjeru u budućnost - naglasili su Mahmutović i Grabus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.