open-navfaktor-logo
search
O Schmidtovoj izjavi
Mahmutović: Imovina je državna i uvijek mora biti, ali se može njeno korištenje regulisati zakonom
Dževad Mahmutović, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i delegat u Vijeća naroda RS-a, komentirao je za Faktor današnju izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s pitanjem državne imovine.
25.04.2023. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt poručio političarima: Radite svoj posao i ne pričajte izmišljotine, pitanje državne imovine nije riješeno Dejtonom

- Visoki predstavnik je u potpunosti u pravu. Dejtonski ustav je ostavio mnogo prostora za unapređenja stanja u BiH. On je bio mehanizam da se zaustavi rat, na tom nivou, ali oni koji su ga kreirali ostavili su sasvim dovoljno prostora za unapređenje. Između ostalog, to je i unapređenje jačanja države kroz državnu imovinu - smatra on te dodaje:

- To što druga strana govori da je to pitanje riješeno 49 naprema 51... Ne radi se o podjeli državne imovine, niti podjele teritorije, nego o podjeli administrativnih nadležnosti na tom teritoriju. Ja sam uvijek govorio da se pitanje državne imovine trebalo rješavati onako kako je to započeto nekad 2005. godine kada je i formirana Komisije za državnu imovinu.

Mahmutović navodi kako visoki predstavnik govori na tom fonu.

- Svi oni koji misle, žele i trebaju da koriste državnu imovinu u interesu svih građana BiH trebaju sjesti u Parlamentarnoj skupštini BiH, formirati Komisiju i pripremiti zakon kojim će se regulisati pitanje državne imovine. Kada kažem regulisati pitanje državne imovine, ne mislim na ono što se vrlo često čuje u javnosti da se podijeli imovina.

Imovina je državna i uvijek mora biti, ali se može njeno korištenje, upotreba regulisati zakonom tako da to bude u korist svih građana u BiH, a ne pojedinaca koji žele da krčme državnu imovinu kao što je krčme i sada. Na velikom gubitku je država BiH. I u Odluci Ustavnog suda piše da to može biti značajan izbor prihoda za BiH - zaključuje Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.