Majka osuđena na 25 godina zatvora jer je lijekovima ubila dvogodišnju kćerkicu

Objavljeno: 10.09.17 u 10:55

Vrhovni sud u trećestepenom postupku odbio je žalbu državnog tužioca i optuženice, te potvrdio kaznu od 25 godina zatvora 37-godišnjoj Riječanki Zrinki Babić zbog stravičnog zločina koji je počinila u novembru 2013. godine.

FOTO: NOVI LIST
FOTO: NOVI LIST

Ona je u stanu u riječkom naselju Turniću u Hrvatskoj usmrtila svoju dvoipolgodišnju kćerkicu, dajući joj tablete više psihofarmaka, pa je potom utopivši u kadi.

- I prema ocjeni suda trećeg stepena, upravo kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina sadrži dovoljnu količinu društvene osude za zlo koje je optuženica nanijela. Nema zakonske osnove ni za povećanje kazne, za koju se zalaže državni tužilac, a niti za njeno smanjenje, za koje se zalaže optuženica - stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Novi list piše kako je Zrinka Babić prvobitno, presudom riječkog Županijskog suda, bila osuđena na 37 godina zatvora, što je bila jedna od najvećih kazni ikad izrečenih u Rijeci. No, potom joj je Vrhovni sud smanjio zatvorsku kaznu na 25 godina, koju je sada, potvrdom Vrhovnog suda, po svemu sudeći i konačna.

Babić se optužnicom teretila za ubistvo na okrutan ili podmukao način, te ubistvo osobe posebno ranjive zbog njene dobi. Usto joj je bila izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Prema toj otužnici, 2014. godine je osuđena na prvostepenu kaznu od 37 godina. Međutim, drugostepenim presudom Vrhovnog suda djelomično je prihvaćena njena žalba, pa je otpala inkriminacija da se radilo o ubistvu na okrutan ili podmukao način. Time joj je kazna smanjena na 25 godina zatvora.

No, i na tu presudu Babić i njena advokatica uložile su žalbe koje su odbačene kao neosnovane. Konkretno, Babić je preko svoje advokatice Katje Jajaš pobijala presudu po više osnova i tražila da joj se presuda ukine ili vrati na novo suđenje.

U žalbi se, između ostalog, tvrdilo da nije utvrđen način i mehanizam nastanka povreda koje je zadobila optuženica. Obrana je smatrala da ih nije mogla sama sebi zadati, što upućuje na zaključak da nije bila sama s curicom u stanu. Suci suda trećeg stepena zaključili su za povrede Zrinke Babić, koje su kod nje utvrđene nakon počinjenog zločina, na dan kad se saznalo za jezivo ubistvo, dva niža suda pravilno utvrdila da te povrede nisu u izravnoj vezi s krivičnim djelom jer nisu utvrđeni baš nikakvi pokazatelji što bi upućivali na zaključak da je neko treći u kritično vrijeme bio sa Zrinkom Babić i da je došlo do fizičkog obračuna – prenosi Novi list.

Prema tome je Vrhovni sud ustvrdio kako je drugostepeni sud ispravno zaključio da ništa ne ukazuje na povezanost ubistva djevojčice i povreda optuženice.

Također, nije prihvaćen ni prigovor odbrane na toksikološko vještačenje i hemijsko-toksikološku analizu, kojima je utvrđeno da je nesretna curica posljednjih četiri do šest mjeseci života redovito uzimala upravo one lijekove koje je konzumirala i njena majka, optuženica. To upućuje na zaključak da je upravo majka davala svojoj kćerki veću količinu tableta koje su na koncu prouzročile kobni ishod, odnosno da dvoipolgodišnja djevojčica zbog svoje dobi nije bila sama u stanju doći do tableta u blister ambalaži te ih otvarati i konzumirati.

Inače, nesretna djevojčica bila je pod utjecajem lijekova između četiri i šest mjeseci, a utapanje se dogodilo u završnoj fazi umiranja djevojčice. Nije tačno utvrđeno koliko puta je dijete bilo uronjeno u vodu u kadi, ali je to bilo barem jednom u trajanju od nekoliko minuta. Dijete je nakon toga nastavilo disati još desetak minuta, ali do smrti bi došlo i bez utapanja. Njena majka ostavila je mrtvu djevojčicu u krevetu, a Hitnu pomoć nazvala je kada je malena već satima bila mrtva.

- Pravovremena liječnička pomoć mogla joj je spasiti život - naglasila je još u objavi prvostepene presude sutkinja riječkog Županijskog suda pozivajući se na mišljenje vještaka.

Djevojčica je bila pod utjecajem lijekova koji su bili propisani njenoj majci, a u stanu u kojem se dogodio zločin pronađena su prazna pakiranja više psihofarmaka.

Ona je ondje živjela sama s djevojčicom, a otac djeteta u to vrijeme bio je u komuni gdje se liječio od ovisnosti.

Nakon što je na početku suđenja izjavila da se ne osjeća krivom, Babić se tokom čitavog procesa branila šutnjom.