U Bosnu i Hercegovinu stiže  hladni polarni talas  sa sjevera, te se  polovinom naredne sedmice u srednjoj Bosni i Sarajevu mogu očekivati i prve pahulje snijega, rekao je meteorolog Željko Majstorović.

- Štaviše, prema nama se širi jedan anticiklon sa sjevera. Ali, ono što je generalna karakteristika je  da nam stiže hladni polarni zrak sa sjevera, i da će naredne sedmice temperature opadati. U početku i neće biti toliko puno padavina, ali kako vrijeme bude odmicalo sve više, u drugoj polovini sedmice u srednjoj Bosni i Sarajevu možemo očekivati i prve pahulje snijega - kaže Majstorović.

Kada je riječ o novembru, Majstorović kaže da će u globalu ovaj mjesec biti topliji od prosjeka.

- Ovo vrijeme će ostati promjenjivo i svježe desetak narednih dana i početak novembra će biti takav. Inače, u globalu će novembar biti po temperaturi iznad višegodišnjeg prosjeka, i sa padavinama manjim od višegodišnjeg prosjeka. Znači, veći veći broj lijepih dana, nego onih sa padavinama.I to je sve što savremena nauka može reći o vremenu do kraja novembra - rekao je Majstorović za BHRT.

Dodaje kako za klimaktologe od 1. decembra počinje klimatološka zima i krajem novembra u Kairu se sastaju meteorolozi sa područja Mediteranaa i JI Europe, gdje će donijeti tzv. konsenzusku prognozu za zimu. Majstorović objašnjava kako je to  uvijek jedno posebno savjetovanje, jer je zima najteža za prognozu.

Poručio je i kako su sve dosadašnje prognoze za zimu zapravo samo bombastične izjave.