Makedonija pozvana da počne pregovore o članstvu u NATO-u

objavljeno: 11.07.2018. u 20:08

Čelnici zemalja članica NATO-a pozvali su u srijedu Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, čija bi članica mogla postati kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje dogovorena s Grčkom.

- Vrata NATO-a ostaju otvorena. Dogovorili smo se da pozovemo vladu u Skoplju da započnemo pregovore o pristupanju kada se dovrše svi nacionalni postupci za primjenu dogovora o imenu - rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom prošlog mjeseca dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija.

Dogovor se mora ratificirati u obje zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum, prenosi Hina.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantsim integracijama te zemlje. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Evropskom unijom, što još nije na vidiku.

Pregovori o članstvu u NATO-u zapravo su tehnička stvar i obično budu gotovi za nekoliko sedmica, za razliku od pregovora s EU-om koji traju godinama.