open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Maksimović: Koliko god je Zrinjski dobro odigrao, neke stvari su mu omogućene, dva kluba iznenadila
Marko Maksimović prošle sezone kao trener Borca osvojio je titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a već na startu nove odstupio je s klupe banjalučkog premijerligaša.
17.08.2021. u 20:59
get url
text

Za mnoge je to bilo iznenađenje. Maksimović nikada u javnosti nije otvoreno govorio o razlozima zbog kojih je otišao, a prema bivšem klubu ne želi biti pretjerano kritičan ni poslije "petarde"Zrinjskog koja je odjeknula gradom na Vrbasu.

Mladi strateg koji za tri dana puni 37 godina nalazi se na odmoru, koliko stiže prati zbivanja u domaćem prvenstvu, a pratio je evropske nastupe bh. timova. I ove godine klubovi iz BiH završili su evropsku avanturu na vrhuncu sezone kupanja, grupna faza nekog od UEFA takmičenja ostaje nedosanjani san.

- Uzmite ekipe koje prave evropski iskorak, koji su to budžeti i koji su to sistemi. Rijeka ima četiri pomoćna terena za trening, Partizan ima šest-sedam, Crvena zvezda ima osam, Dinamo 15. Koliko mi imamo terena za trening. Hoćemo li brojati? I onda kažemo hajde da napravimo iskorak. Imali smo iskorak. Sa Sarajevom sam došao do Genka, igralo je Sarajevo protiv Cluja, Celtica. Mi smo došli na minut do penala protiv Cluja, nismo imali sreću kao Velež pa da prođemo na penale. To su periodični momenti, pitanje je koliko mi imamo sistem, koji naš klub ima sistem. Zrinjski i Sarajevo imaju neki kontinuitet u odlukama. Zrinjski je izgubio Evropu, ali nisu poklekli, nasuprot, očigledno imaju viziju - veli Maksimović.

On je za Faktor komentarisao i mečeve petog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, iako, priznaje, nije stigao sve da isprati.

Borac - Zrinjski 1:5

VEZANI TEKST - Zeljković najavio sastanak o Borcu: Fudbaleri za dva i po mjeseca nisu zaboravili da igraju fudbal
 

Bio sam na utakmici. Meč je otišao na stranu Zrinjskog, koji je iskoristio greške Borca. O razlozima šta se dešava s ekipom Borca ne bih detaljnije govorio, jer sam otišao, nisam više tu,  želim sve najbolje Borcu, treneru, klubu. Očekujem da će se dići, ja im od srca želim da se vrate. Situacija je trenutno teška, ali fudbal je sastavljen od dobrih i loših stvari.

Zrinjski pokazuje kontinuitet u mnogim stvarima. Znamo da su poslije 10 godina ostali bez Evrope. Apsolutno su vjerovali u trenera, došli su u situaciju da izgledaju kako izgledaju. Znam Jakirovića dobro, igrao sam s njim, znam da je i dobar stručnjak, to pokazuje. Napravili su dobru i ozbiljnu ekipu, vidi se rukopis trenera. Činjenica je da je Zrinjski imao najteži raspored i da je već dostigao optimalnu formu. Koliko god je Zrinjski dobro odigrao, neke stvari su mu omogućene.

Velež - Sloboda 0:2

Sloboda je jako dobro ušla u sezonu. Iskoristili su na početku raspored koji su imali. Sloboda je veliki klub i izgledaju dobro na početku. Sigurno će doći poraz ili nešto, ali njihovi ciljevi su vezani za sredinu tabele, koliko sam ispratio, i zasad imaju veliki razlog za zadovoljstvo. Što se tiče Veleža, mogu reći da Evropa jako puno troši, jer znam to iz primjera Borca. Vrlo je teško da bilo koja ekipa ima dva podjednaka rostera. Čim se odmori tri, četiri, pet nosećih igrača, to se osjeti. Siguran sam da će se i Velež vratiti...

Tuzla City - Posušje 4:1

Tuzla City jako dobro igra na otvaranju sezone. Imaju i zaostalu utakmicu protiv Borca. Klub s jednim od od najozbiljnih rostera. Klub je privatni, da budemo direktni, ulažu privatan novac. Neko su ko definitivno zbog svega zaslužuje da izađe na evropsku scenu i ja im želim svu sreću.

VEZANI TEKST - Ovo je najbolji tim 5. kola Premijer lige BiH u izboru Faktora
 

Željo - Rudar 2:0

Vodio sam Borac u prvom kolu protiv Želje. Naspram utakmice kad smo pobijedili na Grbavici (koncem prošle sezone op.a.), a možda je mjesec i po razlika od dva meča, Željo je mnogo ozbiljniji. Možda nema imena kao ranije, ali velika prednost tima je publika koja se vratila. I ako ima nedostatka kvaliteta, oni to kompenzuju kroz enormnnu borbenost. Lično, ako ćemo o nekim iznenađenjima, Željo mi je prijatno iznenađenje. Ako pogledamo kakve su sve probleme imali, navijači imaju razloga za zadovoljstvo jer i oni možda nisu očekivali takav start. Željo i Sloboda na sličan način funkcioniraju, niko nije očekivao da budu tu gdje su sada, a oba kluba su na početku iznenadila.

Rudar je novajlija sa četiri boda. Mislim da po svemu, rosteru kojim raspolažu, ne bi trebali imati problema s konkurentima za opstanak.

Sarajevo - Radnik 2:1

Sarajevo je klub u kojem vrlo dobro znam kakav je pritisak. I igranja i vođenja. Doveli su provjereno trenersko ime, ali imali jako loš start. Traže se i ne sumnjam da će biti bolji kad se uigraju, da dođu na nivo posljednjih godina. Možda sada nisu favoriti za titulu, ne izgledaju sjajno, ali imaju dovoljno bodova. Imaju mnogo problema, ali kad se uigraju, poslože, sve je moguće.

VEZANI TEKST - Iz FK Leotar ogorčeni na suđenje u Širokom Brijegu, zaprijetili i "nalogodavcima"

Radnik je u svojim problemima. To mi nije nikakvo iznenađenje. Morat će jako dobro da se organizuju. Promijenili su upravu i sigurno se neće lako predati.

Široki Brijeg - Leotar 2:0

Široki, koliko god se muči, još uvijek nema poraz. Možemo smatrati da je jedini kiks s Radnikom. Koliko sam vidio i Leotar je imao svoje šanse. Ne volim komentarisati suđenje i krajnje je vrijeme da se prestanemo baviti ko sudi. Ako ćemo gledati suđenje prije nekoliko godina i sada, ima dobrog napretka. Jedino ako smo spremni da svi tražimo nešto crno. Ja ne vidim puno crnih stvari u bh. fudbalu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.