navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetna ljekovitost

Maline podstiču ćelije raka na samouništenje

Malo ko može odoljeti slatkim sočnim, mirisnim, malinama. One su dobar prirodan izvor vitamina C i nekih vitamina B grupe što doprinosi protuupalnom djelovanju i jačanju imuniteta.

Objavljeno: 12.07.2020. u 09:51
get url
text
Maline

Maline sadrže vlakna, šećere i mineralne tvari poput kalija, kalcija, magnezija, mangana te željeza. Izvrsno nas oporavljaju od umora i klonulosti. Uz to, u malinama su prisutni polifenoli (antocijanini); dokazani antioksidansi. Među njima se ističu katehini koji djeluju antikancerogeno.

Ekstrakt iz malina direktno djeluje na stanice raka i uništava ih. Prema jednom preliminarnom istraživanju 90 posto stanica raka bilo je uništeno nakon što su bile izložene ekstraktu iz jedne vrste crvenih malina, koje se uzgajaju širom SAD.

Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, materice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka te ih podstiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, osnažuje imunitet i štiti od upala.