Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH otputovala na Svjetsko prvenstvo u Oslo

Objavljeno: 28.08.17 u 14:33

Malonogometna reprezentacija beskućnika Bosne i Hercegovine otputovala je danas na 15. Svjetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Oslu do 6. septembra.

BiH ove godine na Mundijalu predstavljaju Nermin Salkanović, Vjeko Matuh, Mevludin Osmanović, Ademir Bajrić, Almir Zulić, Muhamed Golub, Kenan Žunić, Ado Mustafić, predvođeni selektorom Elmedinom Škrebom, asistentom Vedadom Kovačevićem i volonterom Harisom Okanovićem.

Za odlazak reprezentacije ove godine najveću pomoć projektu pružili su bh. nogometni reprezentativac Muhamed Bešić koji je platio avionske karte cijelom timu, a pripreme, izradu dokumentacije za igrače i nabavku sportske opreme pomogli su gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik Gračanice Nusret Helić, N/FSBiH, općina Doboj Istok, NS Tuzlanskog kantona i tešanjska OAZA.

Igrači, zapravo učesnici u projektu, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote, i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

- Za mene je ovo veliki izazov. Spreman sam i jedva čekam da zaigram. Nisam nikada imao priliku ići na ovako veliko takmičenje. Imam malo pozitivne treme, ali nadam se da ćemo ostvariti dobre rezultate i ciljeve koje smo sebi postavili - izjavio je reprezentativac Vjeko Matuh iz Zenice.

Udruženje Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS (MFS-EMMAUS) iz Doboj Istoka kao partner Homeless World Cup (HWC) organizacije iz Škotske i nosioc projekta Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH, od septembra 2011. godine aktivno radi na realizaciji ovog projekta. Od tada pa do danas reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na pet svjetskih prvenstava (Meksiko 2012, Poljska 2013, Čile 2014, Holandija 2015. i Škotska 2016.) sa kojih je najveći uspjeh titula viceprvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu.