open-navfaktor-logo
search
SPF
Malverzacije: Pokrenuti međunarodni postupci protiv NK Čelik
Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini u proteklim danima uspješno je okončao procese raskida ugovora nekolicine fudbalera s Fudbalskim klubom Čelik
24.01.2020. u 12:12
get url
text

- Nadležna komisija Fudbalskog Saveza Zeničko-Dobojskog donijela je odluku u korist igrača, te je njihov zahtjev okarakterisan kao opravdan i Ugovori između Kluba i igrača su jednostrano raskinuti na osnovu višemjesečnih dugovanja Kluba prema njima, te ne plaćanja obaveznih doprinosa za period čitave 2019. godine - saopćio je SPF.

Iz Sindikata dalje navode da komisija nije donijela odluku o iznosu potraživanja, iako je rok 30 dana, od trenutka prijema zahtjeva igrača.


- Dodatnim zahtjevima za očitovanje, Fudbalski Savez Zeničko-Dobojskog Kantona nastojao je dobiti na vremenu, a u toku čitavog procesa itekako su pokazali naklonost Klubu, te su uposlenici ovog Saveza pojedinim igračima savjetovali da ostanu dio NK Čelik Zenica, iako moraju nepristrano postupati u svom poslu. Generalna sekretarka Nogometnog/ Fudbalskog Saveza Zeničko-Dobojskog Kantona izvršila je “zloupotrebu procesnih prava”, te “zloupotrebu” svog položaja, stavljajući se jasno na stranu Kluba, odugovlačenjem postupka i probijanjem propisanih rokova. Fudbalski Savez Zeničko-Dobojskog Kantona morao je i po pitanju dugovanja donijeti odluku u korist igrača, s obzirom na to da je NK Čelik Zenica zakasnio sa svojim izjašnjenjem - dodaju u saopćenju.

U nastavku procesa će biti angažovan vještak finansijske struke, a iz SPF-a poručuju da su spremni angažovati i vještaka grafološke struke kako bi se utvrdila validnost potpisa s obzirom na to da se pojavljuju brojne nelogičnosti u postupku.

SPF navodi da Čelik osporava dugovanja za devet svojih bivših fudbalera i da niko od igrača za vrijeme trajanja ugovora nije dobijao isplate putem bankovnih računa, već putem blagajne.

Sindikat profesionalnih fudbalere kontaktirao je matične organizacije IFPRO i nadležna tijela FIFA-e i informisao o problemima s kojima se susreću igrači, te su započeti procesi protiv Čelika i na međunarodnom sudu FIFA DRC - navode između ostalog iz Sindikata.

Kompletno reagiranje možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.