open-navfaktor-logo
search
Otvoreno sa poznatima
Mameledžija: Ja sam kao žena, imam 50 košulja, 20 pantalona, 10 pari cipela
Starke, Levi's 501 i Lacoste majica. To su bila tri glavna odjevna predmeta moje mladosti. Još ako ste imali istu boju starki i Lacoste majice, pa uz to ako ste još pušili "Marlboro", onda ste bili glavna faca u gradu i raji, kaže poznati kuhar
27.05.2019. u 09:16
get url
text

Nihad Mameledžija jedan je od najcjenjenijih kuhara u Bosni i Hercegovini. Ljubav prema kulinarstvu osjetio je, kaže, u djetinjstvu, pa je još kao srednjoškolac, kada bi se kući vrati sa treninga, pripremao svoja prva jela.

Puno je mjesta gdje je Nihad do sada radio, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Danas je šef alakard restorana "Fusion" u Swissotelu u Sarajevu, a kad završi radno vrijeme, realizira kuharske emisije na televiziji Hayat. Uporedo s tim kolegama pomaže u savjetima i uvođenju novih jelovnika po restoranima širom naše zemlje.

Osim što na tanjiru sve mora biti kako treba, Nihad se trudi i da izgleda besprijekorno, pa puno pažnje posvećuje svojoj pojavi, odjeći, beauty tretmanima.

U nastavku otkrio nam je od koga je naučio prve modne lekcije, koje odjeće ima najviše u ormaru, prati li suprugu u shoppingu, šta ne voli vidjeti na ženi...

{$galerijaFotografija}

Kako biste ukratko opisali svoj modni stil?

- Ja sam se modno osvijestio, u pravom smislu tih riječi, tek kada sam otišao da živim u Italiju 1994. godine. Do tada sam se sportski oblačio, tipično za Sarajlije, patike, farmerice i majica. Međutim, Italijani su me naučili svemu što bi jedan muškarac trebao znati o stilu, odjeći. Danas bih rekao da je moj stil - sportska elegancija. Volim obuti dobre cipele, ali i dobre patike, farmerice ili neke fine lagane lanene pantalone, košulju, ali i dobru majicu, sako, ali u sportskoj varijanti i dobru jaknu.

Prema Vašem iskustvu, koja muška odjeća je najseksi ženama?

- Žena, prije svega, treba biti dobro građena, imati harizmu, kako bi joj odjeća dobro stajala. Držim se onoga - zgodnoj ženi stoji sve.

Šta nikada Vi ne biste odjenuli?

- Ne stoji mi odjeća koja je previše uska, šarena, ali mi zato stoje crna, plava, bijela boja. Cipela je specifična, tu treba biti oprezan jer nije baš svaka cipela za svakog muškarca. To je, primjera radi, jedna od stvari koju sam naučio u Italiji.

Koju odjeću ne volite vidjeti na ženi?

- Stil nije baš tako lako izgraditi jer tu nije važno možete li sebi priuštiti brendiranu odjeću ili ne. Nažalost, danas na našim ulicama imate svašta, baš zbog toga što neke dame misle, ako nose skupe krpice, da imaju izgrađen stil, da je to sa ukusom i da im niko ništa ne može spočitati. Jarke boje i štikle, u kojima mnoge žene ne znaju hodati, nešto je što je zaista degutantno vidjeti. Ono što također ne volim vidjeti na ženi je jaka šminka i jarki lakovi na noktima. Preferiram prirodan izgled na ženi. Italijanke su fantastične. Tokom dana ćete ih vidjeti u običnim, ravnim, cipelama, često nose "mokasinke" i obične pantalone. Rijetko ćete ih kada tokom dana vidjeti u štiklama i čipkanim čarapama. Naravno, u svečanim prilikama biraju svečane toalete, ali i tada sa mjerom. To mi se sviđa.

Koja boja oslikava Vašu ličnost i zašto?

- Plava definitivno i to svi njeni tonovi, od tamnih, do svjetlijih mediteranskih.

U čemu spavate, pidžami, donjem vešu ili…?

- Cijeli život u donjem vešu, ne osjećam se baš najbolje u pidžami iako moram priznati da u posljednje vrijeme po izlozima gledam pidžame. Možda to dolazi s godinama.

Kojih komada odjeće imate najviše u ormaru?

- Ja sam vam kao neko žensko. Imam 20 pantalona, 50 košulja, 10 pari cipela, 20 pari patika, 15 sakoa...

Šta je Vaš modni fetiš?

- Cipele, a slijede ih košulje.

Imate li neku dnevnu beauty rutinu?

- Jutro počinjem tuširanjem hladnom vodom, a potom idem na trening. Volim kreme za lice i ruke, ne volim dlakavost, osim malo na bradi.

Koje kozmetičke proizvode koristite?

- Osim krema za lice i ruke, volim kokosovo ulje koje je dobar preparat za njegu tijela i kose, a nedavno sam od jedne kozmetičarke saznao odličan recept sa lanom. Sjemenke lana se potope u toplu vodu, i nakon dan-dva dobijete sluzavu tečnost koja je odlična za njegu lica, naročito za one koji imaju problema sa mitiserima.

Koji muškarac je, prema Vašem mišljenju, modna ikona našeg regiona?

- Ne bih se u ovom trenutku mogao sjetiti nekoga takvog iz našeg regiona, ali u svijetu za mene su to George Clooney, Cristiano Ronaldo, Brad Pitt.

Koji je to modni trend iz Vaše mladosti ili djetinjstva kojeg se s radošću sjećate?

- Starke, Levi's 501 i Lacoste majica. To su bila tri glavna odjevna predmeta moje mladosti. Još ako ste imali istu boju starki i Lacoste majice, naprimjer bordo starke, koje je u to vrijeme bilo teško naći i majice, pa uz to ako ste pušili "Marlboro", onda ste bili glavna faca u gradu i raji.

Idete li sa suprugom/djevojkom u šoping i koji je savjet koji joj često dajete?

- Često sa suprugom šopingujem i obavezno dam svoje mišljenje. Kažem kada mi se neki odjevni predmet, koji ona želi kupiti, manje ili više sviđa od nekog drugog. Naravno, nikada ne insistiram na tome da ono što ja kažem treba biti uvaženo. Ipak, prepustim njoj da donese konačnu odluku.

Nihad Mameledžija20.05.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.