open-navfaktor-logo
search
Afrički fudbaler godine
Mane otkrio detalje s početka karijere: Igrao u kopačkama koje je popravljao žicom
Mane je s Liverpoolom nedavno osvojio i Svjetsko klupsko prvenstvo, nakon što su se Redsi prošle sezone okitili titulom u Ligi prvaka
09.01.2020. u 10:01
get url
text

Sa 477 glasova Sadio Mane je proglašen za najboljeg afričkog fudbalera u 2019. godini. Napadač Liverpoola slavio je u konkurenciji klupskog kolege Mohameda Salaha i zvijezde Manchester Cityja Riyada Mahreza.

- Iskren da budem, više volim igrati fudbal neko govoriti pred ovolikim brojem ljudi - kazao je Mane nakon što je proglašen za najboljeg afričkog fudbalera u protekloj godini.

Ipak, u intervjuu za France Football ispričao je i ono što nije baš poznato javnosti, iako se o fudbaleru iz senegalskog sela Bambali zna mnogo toga. No, Mane je otkrio kako je počeo njegov fudbalski put...

- Otišao sam bez da sam rekao ikome, osim mom najbolje prijatelju. Dugo sam pješačio prije nego sam sreo druga koji mi je posudio nešto novca kako bih mogao autobusom otputovati u Dakar. Tako me dočekao rođak kojeg nisam poznavao od ranije, a odmah sam se priključio treningu tamošnjeg fudbalskog tima - prijetio se Mane, te nastavio:

- Bilo je tu 200-300 dječaka i svi su čekali na svoju šansu. Za mene je počelo loše jer kada sam se predstavio, svi su me ismijavali. Nisam izgledao kao fudbaler. Nosio sam odjeću koja uopće nije bila fudbalska. Moje kopačke bile su u potpunosti uništene sa strana, a ja sam ih pokušao popraviti sa žicom najbolje što sam mogao.

Mane je s Liverpoolom nedavno osvojio i Svjetsko klupsko prvenstvo, nakon što su se Redsi prošle sezone okitili titulom u Ligi prvaka. Nedostaje mu još titula prvaka Engleske na koju Anfield čeka skoro 30 godina, no još ima svježe pamćenje na teške početke.

- Oni koji su gledali moje probe gledali bi me s prilično čudnim izrazom lica: "Ti želiš biti fudbaler?". Shvatao sam ih, ali nisam imao izbora, a zbog toga jer nisam bio loš, uzeli su me. To je početak moje avanture - rekao je fudbaler koji je s prašnjavog terena u selu Bambali dospio do legendarnog travnjaka na Anfieldu.

Mane je finansirao izgradnju moderne škole u svom selu, kakvu on i njegovi vršnjaci nisu imali, no imat će je neke nove generacije mladih Senegalaca zahvaljujući sinu lokalnog hodže.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.