open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Manfred Leitner novi komandant EUFOR-ovog Višenacionalnog bataljona
Višenacionalni bataljon čine vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske, koji će ponovo imati vodeću ulogu u ovogodišnjoj vježbi “Brzi odgovor”, koja se održava u jesen 2019. godine
20.08.2019. u 16:31
get url
text


Komandat EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak izvršio je danas primopredaju dužnosti komandanta Višenacionalnog bataljona između pukovnika Alfreda Sanza i pukovnika Manfreda Leitnera. Leitner, novi komandat glavnog operativnog sastava EUFOR-a, Višenacionalnog bataljona, prethodno je služio u misiji na Kosovu i u Čadu. On od pukovnika Sanza preuzima ujedinjenu, koherentnu i izuzetno sposobnu vojnu jedinicu koja djeluje pod geslom “Jedna misija, jedan tim” i koja je povećena kulturi multinacionalosti, vrijednostima i duhu operacije “Althea“ EUFOR-a.

- Prisustvo EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti kod stanovništva. Mi moramo zadržati otvoreno, vidljivo i opipljivo prisustvo u ime Evropske unije kako bismo pokazali i uvjerili građane BiH da nam je stalo do njihove sigurnosti. Vaša posvećenost kao i posvećenost Višenacionalnog bataljona tome da sve bude obavljeno i to na ispravan način predstavlja primjer onoga šta mi radimo - izjavio je generalmajor Trischak odajući priznanje pukovniku Sanzu.

Odlazeći komandant bataljona iskoristio je priliku da se obrati vojnicima.

- Zahvaljujem vam se na vašoj odanosti, spremnosti i kolegijalnosti. Bila mi je čast služiti kao vaš komandant u proteklih šest mjeseci. Vi ste ispunili misiju i izvršili sve dodijeljene zadatke bez ijednog incidenta - kazao je. 

Nakon primopredaje komandne dužnosti, komandat EUFOR-a generalmajor Trischak odlikovao je pukovnika Sanza medaljom za službu u operaciji “Althea“. Više od 100 vojnika Višenacionalnog bataljona dobilo je medalje zajedno sa svojim odlazećim komandantom.

Novi komandant Višenacionalnog bataljona na budućnost gleda s povjerenjem. 

- Zajednički, stojeći jedni uz druge, bićemo u stanju nositi se sa izazovima pred nama i ispuniti našu misiju za EUFOR - poručio je.

Višenacionalni bataljon čine vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske, koji će ponovo imati vodeću ulogu u ovogodišnjoj vježbi “Brzi odgovor”, koja se održava u jesen 2019. Višenacionalni bataljon EUFOR-a će za tu priliku biti ojačan elementima rezervnih snaga i ostvarivat će blisku saradnju sa lokalnim vlastima u BiH u uvježbavanju vještina potrebnih u opsežnim operacijama podrške miru.
 

{$galerijaFotografija}

eufor novi komandant
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.