open-navfaktor-logo
search
Eliksir zdravlja
Manuka med čuva imunitet, poboljšava varenje, povećava energiju
Manuka med je zbog svojih nevjerovatnih antibakterijskih i ljekovitih svojstava, stoljećima korišten od strane domorodačkog stanovništva Maori na Novom Zelandu.
27.07.2020. u 17:43
get url
text

Danas je sve popularniji, pa ga konzumiraju i mnoge holivudske zvijezde, poput Gwyneth Paltrow i Scarlett Johannson.

Ipak, pri samoj kupovini trebate biti oprezni kako biste bili sigurni da kupujete pravi proizvod.

Pravi manuka med potiče sa Novog Zelanda i sadrži UMF (Unique Manuka faktor) ocijenjen sa - 10 + ili više, koja se nalazi na samoj etiketi. Med se priprema od manuka drveta (Leptospermum scoparium) koje raste samo na ovom kontinentu. 

Drvo manuke je jedinstveno zimzeleno drvo sa tamnim gustim grančicama i malim šiljastim listovima, a njegovi cvjetovi su bijeli, povremeno ružičasti sa pet latica.

Ovo su sve prednosti manuka meda:

Liječi, čuva imunitet i respiratorni sistem

Ljekovita svojstva manuka med čine pravim čudom od namirnice. Posjeduje antivirusno, antimikrobno i antibakterijsko svojsto i može se koristiti za povećanje imunološkog sistema u borbi sa raznim bolestima, ali i za poboljšanje tonusa kože. Stručnjaci ga naročito preporučuju sada u vrijeme pandemije koronavirusa, jer podiže imunitet i blagotvorno djeluje na respiratorni sistem koji je najviše izložen ovom virusu.  

- Manuka med također smiruje upalu grla, a poznato je da se upotrebljava i za posjekotine, rane i čireve - kaže Rick Hay, nutricionista.

Što se tiče liječenja grla, manuka med može smanjiti tegobe, ali i skratiti dužinu oporavka. Za liječenje grla, med se uzima zajedno sa čašom tople vode i sokom od limuna. Izbjegavajte prokuhanu vodu.

Poboljšava varenje

Manuka med odličan je za poboljšanje zdravlja stomaka. Može pomoći u smanjenju upale nastale poremećajem digestivnog sistema, a pored toga oslobađa nelagodnost i nadimanje u stomaku. Sadrži prirodni probiotik, što je posebno važno za zdravlje stomaka jer ga opskrblje dobrim bakterijama.

- Na taj način može se pospješiti probavni sistem i to tako što ćete ga rebalansirati na prirodan način - kaže Liliana Trukawka, nutricionista.

Povećava energiju

Čisti manuka med idealan je za podizanje nivoa energije, posebno u trenucima kada se osjećate iscrpljeno i umorno. Visoka koncentracija hranljivih materija, koje se nalaze u ovom medu, predstavlja "gorivo" za snagu ukoliko želite da bez problema provedete svakodnevne aktivnosti.

Poboljšava stanje kože

Pored zdravlja, manuka med povoljno djeluje i na ljepotu.

- Čist, organski manuka med odličan je izbor za liječenje akni i kožnih infekcija na prirodan način – kaže Malvina Fraster, stručnjakinja za njegu kože.

Med djeluje kao prirodni ovlaživač kože koji povećava njenu hidrataciju, apsorbirajući vlagu direktno iz zraka i izvlačeći je i oslobađajući je na samu kožu.

Kako ga koristiti

Manuka med ne preporučuje se baš svima. Osobe koje su generalno osjetljive na proizvode pčela ne bi smjele konzumirati ni ovaj med, kao ni dojenčad do godine dana starosti. Dojenčad do 12 mjeseci ne bi, prema tvrdnjama ljekara, smjela koristiti bilo kakvu vrstu meda.

Najbolje je konzumirati od jedne do tri kašičice dnevno manuka meda, ovisno o potrebi i faktoru. Ako se med koristi na koži, bolno mjesto treba očistiti i tek onda nanijeti tanki sloj meda. Previjte sterilnom gazom i ostavite da stoji 24 sata, pa ponovite postupak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.