Utorak, 26.09.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

Mapa Sarajeva Turističke zajednice KS: Ulicu četničkog vojvode Momčila Đujića smjestili u Federaciju

Ulicu koja nosi ime po četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, Google maps smjestio je – u Republiku Srpsku (RS) – u Općinu Istočno Novo Sarajevo, no, prema mapi na oficijelnoj stranici Visit Sarajevo – Turističke zajednice KS, ona se nalazi u Federaciji BiH – na lokalitetu Općine Novo Sarajevo.

Zajedničko objema aplikacijama je da ulicu prikazuju u blizini Memorijalnog parka Vraca na putu prema Trebeviću. Zapravo mapa sa stranice Visit Sarajevo prikazuje da je ulica tik uz spomenik - dakle u Federaciji BiH.

Screenshot mape sa stranice Visit Sarajevo

Ekipa Faktora uputila se na lice mjesta da provjeri koja mapa je ispravna.

Screenshot Google mape Sarajeva

Ispostavilo se da nas je Google mapa dovela na traženu adresu. Ulica četničkog vojvode nalazi se u RS-u, na području Općine Istočno Novo Sarajevo, no zanimljivo je da smo pronašli samo jedan broj, i na tom broju je Mjesna zajednica Miljevići, a u sklopu iste zgrade i hotel Bob.

Postavlja se pitanje kako je Turističkoj zajednici KS promakla ovakva greška, da ulicu četničkog vojvode, na zvaničnoj mapi Sarajeva, smjeste u Federaciju...

Podsjetimo, priča o ulici Vojvode M. Đujića u javnost je dospjela 2015. Tada su vlasti RS-a odlučile da ulicu nazovu po četničkom vojvodi koji je u toku Drugog svjetskog rata bio poznat po zvjerskim ubistvima nesrpskog stanovništva. Zbog stečenog zvanja svećenika i zvjerskih ubistava dobio je nadimak Krvavi pop iz Strmice. On je titulu četničkog vojvode dodijelio Vojislavu Šešelju, optuženiku za ratne zločine počinjenje u BiH i Hrvatskoj.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh