open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Marić: Nikad nisam čuo da Vlada uzgaja krave, opterećen sam jesu li steone ili gravidne
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatra izvještaje kantonalnih javnih ustanova iz prethodnih godina.
08.07.2021. u 10:49
get url
text

Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća "Poljoprivredno dobro Butmir" d.o.o. Sarajevo - Ilidža za 2019. godinu predstavila je direktorica Snježana Ljubunčić.

Nakon izlaganja izvještaja, zastupnik Haris Zahiragić je kazao kako je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS tokom izvještaja za 2019. i 2020. naveo da je u prethodnom periodu jedan od direktora potpisao nezakonito ugovore o djelu sa jednim radnikom suprotno propisima s obzirom na to da su ta radna mjesta bila sistematizirana i da je firma oštećena za veći iznos.

VEZANI TEKST - NiP-ov vijećnik protivno zakonu angažiran u PD Butmir, mjesečna naknada 1.700 KM

- Kasnije smo saznali da je taj kandidat, neću da imenujem nikoga, predsjednik stranke Narod i pravda na Ilidži , pa u odgovaranju na javna pitanja čuli smo političke odgovore da je došao da otkrije kriminal, da utvrdi kriminal i da je otkrio kriminal iako nije pravnik koji ima kredibilno iskustvo, pa me zanima da li ste kakav kriminal utvrdili iz tih godina utvrdili i kakav je to kriminal, te da li je neko odgovarao za nezakonito zapošljavanje tog mladog gospodina – pitao je Zahiragić.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Zahiragića, direktorica Ljubunčić je kazala kako su dobili odgovore iz Tužilaštva KS kako nije utvrđeno krivično djelo vezano za krivične prijave koje su im pristizale.

Zastupnik Zvonko Marić upitao je kada će se promijeniti status ove firme.

- Vrlo poštujem djelatnost kojom se bavite, ali nikada nisam čuo da Vlada uzgaja krave, jer sada kada je gospođa govorila toliko mi je apsurdnije i spominjala je nekoliko puta gravidne junice, opterećen sam da li su steone ili gravidne. Apsurdno mi je da Vlada uzgaja krave. Ima li premijer viziju kakav status treba da ima ovo preduzeće kako bi se konačno otklonila ova neprimjerenost – kazao je Zvonko Marić.

VEZANI TEKST - Đozo: Stambolić je u PD Butmir "otkrio" ono što je Konaković već znao, ali je svejedno to naplatio

Istakla je direktorica da ovo preduzeće godinama radi isti posao te da ona ne vidi problem u njegovom postojanju.

Zastupnici nisu usvojili izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2020. godinu Javne ustanove Narodno pozorište Sarajevo, Javne ustanove Biblioteka Sarajevu, Javne ustanove Sarajevska filharmonija, JU Kamerni teatar ‘55 Sarajevo, Javne ustanove Historijski arhiv Sarajevo, Javne ustanove Muzej Sarajeva za 2020. godinu, kao ni JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Usvojeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Pozorište mladih Sarajevo za 2020. godinu, zatim Javne ustanove Kamerni teatar ‘55 Sarajevo za 2020. godinu, JU Sarajevski ratni teatar - SARTR za 2019. godinu i izvještaj SARTR-a za 2020. godinu, kao i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove MES - Međunarodni teatarski festival – Scena MESS za 2020. godinu.

VEZANI TEKST - Ured za borbu protiv korupcije potvrdio pisanje Faktora: Sporni ugovori NiP-ovog Tarika Stambolića

Skupština je usvojila Izvještaj Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović", Sarajevo za 2020. godinu.

Zastupnici nisu podržali Izvještaj o poslovanju KJP Centar "Skenderija" d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu, a kako je kazao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ovo preduzeće još uvijek nije dostavilo izvještaj za 2020. godine, te da se očekuje razmatranje tog izvještaja u skorijem periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.