open-navfaktor-logo
search
Zastupnica SDS-a
Marilović položila zakletvu u NSRS-u i tražila profesionalni status koji joj omogućava primanje "bijelog hljeba"
Nevenka Marilović iz Zvornika koja je jučer položila zakletvu i započela zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odmah poslije svečane zakletve podnijela je Administrativnoj komisiji Narodne skupštine RS-a zahtjev za zasnivanje profesionalnog statusa koji će joj omogućiti da ostvari pravo na šestomjesečnu plaću nakon isteka mandata ili tzv. bijeli hljeb.
27.10.2022. u 11:46
get url
text

Predsjednik Administrativne komisije Slavko Gligorić kazao je za CAPITAL da svaki narodni zastupnik koji zasnuje radni odnos i stekne profesionalni status ima pravo na "bijeli hljeb" poslije isteka mandata.

- Svaki narodni zastupnik nakon što položi zakletvu izjašnjava se u kojem statusu će biti i Administrativna komisija o tome donosi rješenje. Nevenka Marilović ima pravo da zatraži zasnivanje radnog odnosa i profesionalni status jer je to njeno pravo. Ukoliko to uradi, ona praktično automatski stiče pravo na tzv. bijeli hljeb po okončanju mandata - kaže Gligorić.

Nevenka Marilović će u skupštinske klupe kao zastupnik SDS-a jer joj je mandat dodijeljen nakon što je oduzet Kostadinu Vasiću koji ga je 2018. godine osvojio kao kandidat SDS-a. Ono što je specifično je što CIKBiH za samo nekoliko dana ili preciznije 1. novembra treba da objavi zvanične rezultate ovogodišnjih općih izbora, a novoizabrani zastupnici bi prema dosadašnjoj praksi do 20. novembra trebali da preuzmu certifikate i tada zvanično prestaje mandat aktuelnom sazivu NSRS-a.

To praktično znači da će Nevenka Marilović imati pravo na šestomjesečnu zastupničku plaću ili "bijeli hljeb", iako nije zaradila nijednu punu zastupničku plaću jer nije bila zastupnik ni punih mjesec dana. Plaa profesionalnog zastupnika sa paušalom, minulim radom i svim ostalim prinadležnostima iznosi oko 3.000 KM, tako da će Marilović u narednih šest mjeseci iz budžeta inkasirati oko 18.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.