open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Marjan Šarec predložio novi sastav vlade
Predsjednici svih stranaka vladajuće koalicije bit će ministri u novoj vladi osim Dejana Židana koji je predsjednik Parlamenta
30.08.2018. u 18:21
get url
text

Mandatar za sastav nove slovenske vlade Marjan Šarec predao je u parlamentarni postupak popis ministara koje predlaže u svoju novu vladu, potvrđeno je u četvrtak iz stranke budućeg slovenskog premijera.

Šarec je popis kandidata predao dan prije najavljenog roka. Predstavljanja budućih ministara pred odgovarajućim parlamentarnim odborima provest će se od utorka do četvrtka idući tjedan, potvrđeno je.

U srijedu je pet stranaka Šarčeve koalicije potpisalo koalicijski sporazum s raspodjelom mjesta u budućoj vladi za koju se očekuje da bi dužnost preuzela sredinom septembra, prenosi Hina.

Iako formalno manjinska, nova će vlada u 90-članom Državnom zboru raspolagati s 52 glasa koje im osigurava dogovorena saradnja "prema projektima" sa strankom Ljevica (L) koja ostaje u opoziciji, a ima devet zastupnika.

Uz Šarca kao predsjednika buduće vlade u njoj će biti još četiri ministra iz njegova stranke.

Jednak broj ministara pripao je koalicijskim strankama bivšeg premjera Mire Cerara (Stranka modernog centra) i Socijaldemokratima (SD) Dejana Židana.

Po dva ministarska mjesta dobile su Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Svi predsjednici koalicijskih stranaka predloženi su za ministre, osim Židana koji je izabran za predsjednika parlamenta.

Dosadašnji premijer Miro Cerar predložen je za ministra vanjskih poslova umjesto dugogodišnjeg Karla Erjavca koji je kandidiran za ministra obrane. Dosadašnja ministrica obrane Andreja Katič preuzela bi, prema prijedlogu, resor pravosuđa.

Bivša premijerka Alenka Bratušek predložena je za ministricu za infrastrukturu, a Zdravko Počivalšek za gospodarstvo i tehnologiju, što je bio i u dosadašnjoj vladi.

Vlada tehničkog premijera Mire Cerara u četvrtak je održala zadnju svoju planiranu sjednicu nakon koje je Cerar naglasio da je njegova vlada Sloveniji u protekle četiri godine omogućila političku stabilnost i privredni oporavak. Kazao je da je stopa nezaposlenosti u Sloveniji sada najmanja u zadnjih deset godina te je ocijenio da je ukupan mandat njegove vlade bio uspješan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.