open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Markoviću 12.000 KM, a Gluhoviću 7.000 KM odštete
Marković i Gluhović su pred Sudom BiH pravomoćno oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene na području Rogatice
10.10.2018. u 16:41
get url
text

Sud BiH dosudio je Radomiru Markoviću 12.000, a Radomiru Gluhoviću 7.000 KM na ime pretrpljene nematerijalne štete koja je nastala dok su bili pod mjerama zabrane, a koji su pravomoćno oslobođeni krivice za zločine počinjene na području Rogatice.

Odluke su donesene nakon što su obojica sa svojim pravnim zastupnicima prihvatili nagodbe koje je ponudilo Državno pravobranilaštvo, iako su obojica u tužbenim zahtjevima tražili veće iznose od dosuđenih, javio je BIRN BiH.

Na kraju je rješenjem Suda Markoviću dosuđeno 12.000 KM, a Gluhoviću 7.000 KM na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usljed povreda ugleda časti nastalih neosnovanim mjerama zabrane.

Sud je prihvatio prijedlog advokatice Zorane Čarkić da se Marković oslobodi plaćanja sudske takse, koja je pojasnila da je on više od 800 dana bio pod raznim mjerama zabrane, od čega 190 u kućnom pritvoru.

- Radi se osobi koja na poslu prima minimalac, živi u domaćinstvu, izdržava suprugu, teško je bolestan i pod stalnim terapijama. U krivičnom postupku ga je Sud također oslobodio plaćanja troškova - navela je Čarkić.

Oslobođen je plaćanja troškova, jer je advokat Miodrag Stojanović tražio za Gluhovića to, uz obrazloženje da nije zaposlen i da se izdržava od sezonskog rada u poljoprivredi, što je Sud prihvatio.

- Ne radi se ovdje o 190 dana pod mjerama zabrane koje navodi Pravobranilaštvo, već više od 800 dana i svi iz predmeta su bili pod mjerama - pojasnio je Stojanović.

Pravosnažnom presudom Suda BiH Marković i Gluhović su skupa s još šest osoba oslobođeni krivnje da su u rogatičkom selu Karačići strijeljali i zapalili 20 Bošnjaka u septembru 1992. Tužilaštvo je tvrdilo da je Marković bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Gluhović pripadnik te jedinice.

Sud je obavezao Pravobranilaštvo da dosuđene iznose isplati u roku od 30 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.