open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na stradale
Maršom preko brda Kandiljan obilježen Dan deblokade Mostara
Program obilježavanja 28. godišnjice deblokade Mostara tokom trajanja agresije na ovaj grad, nastavljen je maršom od Sjevernog logora do Vrapčića.
30.06.2021. u 19:50
get url
text

Učesnici su krenuli maršutom preko brda Kandiljan, kojom su u noći sa 29. na 30. juni 1993, prošli vojnici Armije RBiH koji su učestvovali u vojnoj operaciji na području Bijelog Polja i Vrapčića.

Učešće u maršu uzelo je oko stotinu ljudi, koji su prethodno pored spomenika u Sjevernom logoru polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast stradalima u akciji deblokade.

 

- Današnjim maršom prisjećamo se boraca koji su odbranili Mostar. Ispunit ćemo danas svoju simboličnu obavezu kao što su je prije 28 godina i oni ispunili. Drago mi je što su učesnici bivši borci Armije RBiH koji slavne dane čuvaju od zaborava, ali i oni najmlađi – učenici osnovnih i srednjih škola koji moraju znati sve o važnosti današnjeg i svih drugih važnih datuma u novijoj historiji. Uspjeli smo sve pripremiti bez obzira na pandemiju COVID-a 19 - rekao je u ime organizatora Pašan Pinjić, uz napomenu da prošle godine upravo zbog pandemije marš nije ni organizovan.

Program će biti nastavljen posjetama spomenicima šehidima u Vrapčićima i Bijelom Polju, a kasnije i prigodnim programom na igralištu kod Osnovne škole Bijelo Polje.

Podsjećamo, na današnji dan prije 28 godina vojnici Armije RBiH uspjeli su probiti bedeme i briljantnom vojnom operacijom deblokirati lijevu obalu Mostara, te je pripojiti ostatku slobodne teritorije.

 

Tokom akcije život je izgubio legendarni komandant Midhad Hujdur – Hujka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.