Čuveni reporter BBC-a

Martin Bell: Prošao sam kroz 18 ratova gotovo nepovrijeđen, a nastradao sam na željezničkoj stanici

Objavljeno: 10.01.2019. u 20:24 Autor: N. H.

Bivši ratni dopisnik BBC-a, spotakao se o vlastiti prtljag i pao na peron. Zadobio je tešku frakturu lobanje, slomio je volicu, nos i povrijedio oba oka

Martin Bell i Helen Witherow

Izvještavao je iz ratnih zona širom svijeta, preživio ranjavanje u opkoljenom Sarajevu ali je nastradao nadomak svoje kuće. Čuveni televizijski novinar, 80-godišnji Martin Bell, nastradao je na londonskoj željezničkoj stanici Gatwick na povratku kući sa odmora.

Bivši ratni dopisnik BBC-a, spotakao se o vlastiti prtljag i pao na peron. Zadobio je tešku frakturu lobanje, slomio je volicu, nos i povrijedio oba oka. Nakon nesreće hitno je prevezen u bolnicu u kojoj se oporavljao nakon operacije koja je trajala dva sata.

Bell je u svijetu novinarstva poznat kao "čovjek u bijelom odijelu", a karijeru je proveo izvještavajući iz nekih od najopasnijih ratnih zona svijeta. Nakon 35 godina duge karijere televizijskog reporzera, 1997. godine okušao se i u politici a radio je i kao ambasador UNICEF-a.

Bell je nesreću doživio nakon što se vraćao sa putovanja na kojem je promovirao svoju novu knjigu.

-Prošao sam kroz 18 ratova gotovo nepovrijeđen i nastradao sam na željezničkoj stanici- rekao je Bell nakon operacije.

-Osjećam se poput potpunog idiota-dodao je.

Bell je u britanskim medijima objavio fotografije lica nakon nesreće, dodavši kako je nakon prve bio primoran i na plastičnu operaciju. Helen Witherow, maksilofacijalni hirurg bolnice St. George, kazala je kako je tokom operacije morala koristiti ploče od titanijuma i šarafe kako bi spasila polomljene kosti.

Martin Bell je za BBC izvještavao od 1962. godine. Bio je glavni dopisnik te britanske medijske kuće tokom godina agresije na Bosnu i Hercegovinu. U BiH je i ranjen gelerima minobacačke granate 1992. godine. Geler mu je još u želucu jer su liječnici rekli da bi bilo opasnije ukloniti ga.

Njegove reportaže iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine korištene su kao dokazni materijal u Haškom tribunalu, gdje je pet puta i svjedočio.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije