open-navfaktor-logo
search
Otvoriti ovo pitanje
Mašić: Do kada će Federacija BiH uplatom poreza finansirati RS?
U okviru zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik Damir Mašić (SDP) se osvrnuo na uplatu indirektnih poreza Federacije BiH i RS-a, odnosno da FBiH uplati tri puta više poreza od RS-a.
27.10.2021. u 11:21
get url
text

- Na današnjoj sjednici osim federalnog ministra izbjeglih i raseljenih Edina Ramića, ne vidim nikoga iz Vlade Federacije. Svojim nedolascima pokazuju koliko im je stalo do Parlamenta FBiH. Zbog indolentnosti Vlade FBiH i neodgovornog odnosa predstavnika Vlade FBiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Federacija je na godišnjem nivou oštećena na uštrb RS-a za barem 400 miliona KM. Uplate indirektnih poreza sa područja FBiH su tri puta više, nego uplaćeni porezi s područja RS. Posebno aktueliziram ovo pitanje jer iz tog entiteta imamo proteklih sedmica koordinirani udar na državu Bosnu i Hercegovinu, entiteta kojeg finansira Federacija BiH, i tako godnama unazad - govori Mašić i dodaje:

- Pitanje je usmjereno ka federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kada će konačno neko od njih otvoriti to pitanje na državnom nivou i redefinisati ove odnose nepovoljne za FBiH.

Mašić se osvrnuo i na revozorski izvještaj Fonda za zapošljavanje invalidnih osoba.

- U izvještaju smo mogli vidjeti neke zaista nevjerovatne stvari, da je navodno direktor za decembar prošle godine dobio gotovo 7.000 KM plaću, da je regres u toj firmi tri puta već nego u ostatku FBiH, i sve stvar koje su elementarna nepristojnost. Pitam ministra Veska Drljaču, na osnovu revizorskog izvještaja, šta je on poduzeo da sankcioniše odgovorne - pita Mašić.

Govorio je i o radu Porezne uprave FBiH.

- Dobijamo informacije da Porezna uprava na terenu u nenaseljenim dijelovima FBiH, gdje nema gotovo nikakve radne snage, kontrolira ugovore o djelu. Pitanje za Vladu FBiH je koliko je u Vladi FBiH, u ministarstvima u ovom trenutku zaposlenih po ugovoru o djelu. Je li Porezna uprava kontrolisala ugovore o djelu u Vladi FBiH, ministarstvima - govori Mašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.