open-navfaktor-logo
search
Traže odgovore
Mašić i Imamović pitaju: Šta se dešava s tunelom Hranjen?
Zastoj u izgradnji tunela Hranjen  bila je tema  konferencije za medije koju su na gradilištu, nekoliko stotina metara ispred ulazne cijevi tunela iz pravca Goražda, održali šef kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.   
22.07.2022. u 13:55
get url
text
Damir Mašić, Ernest Imamović

Ukazujući na značaj ovog projekta za kompletnu državu, oni su pozvali nadležne da daju odgovore zbog čega se dešava zastoj u izgradnji tunela Hranjen.

Mašić je podsjetio da je prošlo godinu dana od kako je, kako je kazao, otkrivena cjelokupna afera oko tunela Hranjen uz napomenu kako nijedan od planiranih rokova, koji je sebi uspostavila Vlada FBiH i prethodna uprava Autocesta FBiH, nije ispoštovan.

- Godinu dana poslije, uprkos održanoj i tematakoj sjednici Parlamenta FBiH na naše insistiranje, cijeli projekat doslovno stoji. Vrijeme je da ih podsjetimo na značaj ovog projekta za istočnu Bosnu, Goražde i cijelu državu. Ono što tražimo svi zajedno hoće li se i kada dati odgovor ko je odgovoran zbog onoga što se desilo, kada će se nastaviti radovi, koliko će to zajedno koštati jer nažalost svjedoci smo da nakon otkrivanja afere godinu dana sve stoji - naglasio je Mašić.

Podsjetio da on kao zastupnik u Parlamentu FBiH te Ernest Imamović, kao gradonačelnik Goražda u proteklih godinu dana kontinuirano pozivaju vlasti da daju odgovore na pitanja šta se dešava s tunelom Hranjen.

Ocijenio je da problem tunela Hranjen nije problem aktuelne garniture i direktora Autocesta FBiH jer je, kako je kazao, on postao direktor kada je problem razotkriven. Prema njegovim riječima, oni će biti odgovorni za stvari koje se budu dešavale ubuduće.

Mašić je podsjetio da je ugovor za gradnju tunela potpisan u jeku predizborne kampanje u septembru 2018. godine, te da je tek pola godine nakon potpisivanja, svečano najavljen od premijera Novalića grandiozni projekt, a da su godinu dana od potpisivanja počeli radovi.

- Dvije nepune godine nakon toga smo saznali da je potrošeno 97 posto sredstava i da je realizirana tek jedna trećina prvog LOT-a, te da sredstava nema. Na novembarskoj sjednici usvojili smo zaključke kroz Parlament gdje smo tražili da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli do toga zašto je projekat u zastoju. Prošlo je osam mjeseci, a mi ni dan danas ne znamo ko će podnijeti odgovornost za ono što se desilo - istakao je između ostalog.

Po njemu, zbunjujuća su saznanja da projekat više neće koštati 85 miliona koliko je prvobitno najavljeno već više od 200 miliona ili, kako je rekao, prema upućenijim i 300 miliona, a da u isto vrijeme Vlada FBiH u ovoj godini osigurava samo 32 miliona. Dodao je da se na ovaj način želi izvršiti jak pritiska na sve, ne samo da se nastavi izgradnja već da se ozbiljnije uloži u ovaj projekat.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović podsjetio je na značaj projekta cestovnog uvezivanja Goražda i Sarajeva uz poziv nadležnima da daju odgovore šta se dešava s tunelom Hranjen.

- To se mora objasniti građanima Goražda jer ova putna komunikacija znači život za stanovnike koji su ostali ovdje. Ovaj put nije značajan samo za Goražde i FBiH već državu Bosnu i Hercegovinu i kompletnu regiju. Tražimo odgovore zbog čega se ovaj projekt tretira sa 32 miliona maraka. Nama je svaka godina koja prođe bitna, moramo objasniti javnosti šta se dešava sa tunelom. Pozivam sve nadležne, od premijera Novalića i Vlade Federacije BiH, predstavnike Autocesta, BPK i druge da nam daju odgovore na pitanja. Dužni su objasniti građanima šta se dešava s tunelom Hranjen - poručio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.