open-navfaktor-logo
search
Neka tijela prodavana
Masovna grobnica u srcu Pariza: Hiljade leševa donatora ostavljeni da se raspadaju
O otkrićima je prvi izvijestio francuski list L'Express u utorak. Istraga lista kaže da su desetine leševa "goli, raspadaju se, nagomilane na nosilima, sa širom otvorenim očima"
28.11.2019. u 20:24
get url
text
Medicinski fakultet Univerziteta Paris-Descartes

Centar za doniranje ljudskog tijela na univerzitetu u Parizu privremeno je zatvoren dok se provodi vladina istraga o njegovom nesavjesnom radu.

Hiljade leševa ostavljeno je da se raspadaju u nesanitarnim uvjetima u Centru za doniranje ljudskih tijela na Univerzitetu Paris-Descartes, navode izvještaji.

Navodno su neka tijela i njihovi dijelovi prodavani privatnim kompanijama, javio je BBC.

O otkrićima je prvi izvijestio francuski list L'Express u utorak. Istraga lista kaže da su desetine leševa "goli, raspadaju se, nagomilane na nosilima, sa širom otvorenim očima".

U dokumentu je centar opisan kao "masovna grobnica u srcu Pariza". Univerzitet je priznao istragu i izvinio se porodicama donatora tijela.

U saopćenju na svojoj web stranici, univerzitet je priznao da prakse centra nisu bile "društveno prihvatljive po pitanju dostojanstva čovjeka".

- Univerzitet Pariz-Descartes želi se izviniti porodicama zbog ove situacije. Univerzitet želi pojasniti i potvrditi svoju punu posvećenost dostojanstvu donatora i njihovih porodica - navodi se u saopćenju.

Francuska unija za besplatnu medicinu (UFML) saopćila je da će podnijeti žalbu. Predsjednik sindikata Jerome Marty rekao je za Franceinfo da je ovaj slučaj okaljao medicinsku profesiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.