Odlučna premijerka

May: Ili moj sporazum ili nema Brexita

Objavljeno: 06.12.2018. u 11:08

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da su britanski zastupnici suočeni s izborom, uoči glasanja o njenom sporazumu o Brexitu, da li da odobre njen sporazum, da se suoče s napuštanjem EU-a bez sporazuma ili da čak odustanu od Brexita

May je izbjegavala pitanja o mogućoj odgodi glasanja u parlamentu, zakazanom za 11. decembar

Kazala je da je razgovarala sa zastupnicima o davanju veće uloge parlamentu u odlučivanju da li će biti pokrenut aranžman o sjevernoirskoj granici, iako je pružila tek šture detalje.

- Tri su opcije: da napustimo Evropsku uniju sa sporazumom, odemo bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude - izjavil je May za BBC radio.

- Jasno je da ima onih u Donjem domu koji žele da ometu Brexit i ponište glasanje britanskog naroda, i to nije ispravno - kazala je premijerka.

May je u više navrata izbjegavala pitanja da li će odgoditi glasanje u parlamentu zakazano za 11. decembar, ali nije nagovijestila eventualne ustupke oko graničnog aranžmana Sjeverne Irske s EU-om.

Upitana više puta da li ima "plan B" ukoliko njen sporazum bude odbijen, ona nije direktno odgovorila na ta pitanja, prenosi agencija Reuters.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije