Maybeline Thoraya prva muslimanka koja je postala vojni pilot u Latinskoj Americi

Objavljeno: 24.03.17 u 09:42

Pilot bojnik Maybeline Thoraya Boraei Alvarez prva je žena muslimanka u zračnim snagama jedne latinoameričke zemlje, a cilj joj je da postane ministrica odbrane Ekvadora.

U razgovoru sa novinarom Anadolije, Alvarez je kazala da je kao kćerka imigranta iz Egipta bila jedan od najboljih polaznika vojne akademije i da je sada zadovoljna tretmanom u vojsci Ekvadora.

- Svi moji prijatelji znaju da sam muslimanka i poštuju moj izbor. Čak su neki moji prijatelji i kolege počeli da i istražuju o islamu nakon što su me upoznali - kazala je 25-godišnja Alvarez.

U zračne snage Ekvadora primljena je 2008. godine. Alvarez je kazala da je ustrajnošću i strpljivošću prevazišla mnoge probleme sa kojima se suočavala na početku vojne karijere.

- U početku se ni komanda nije najbolje snalazila. Većinom nisam jela hranu sa svinjetinom i u prvim mjesecima sam izgubila deset kilograma. To im je privuklo pažnju i od tada dobijam posebnu hranu. Naknadno mi je komanda preuredila i radne obaveze kako bih mogla da obavljam svoje vjerske dužnosti - kazala je Alvarez.

Alvarez je kazala da je trenutno zadovoljna statusom u zračnim snagama Ekvadora, ali da predanim radom i disciplinom želi ostvariti i druge svoje ciljeve, među kojima je glavni da postane ministrica odbrane te zemlje.

- Ja sam prva žena muslimanka u zračnim snagama Ekvadora, ali i u cijeloj Latinskoj Americi. Populisti, neki mediji i radikalne grupe rade na kreiranju lošeg imidža islama i muslimana, ali mi moramo svojim primjerom da svijetu ukažemo na pravo lice naše vjere - kazala je Alvarez.